Itt a válasz arra, valóban veszélyes-e rendelni bármit Kínából

Nem mernek online vásárolni az emberek, amióta kitört a koronavírus.

A koronavírus hatásai

Január végén írtunk róla, hogy kitört a koronavírus Kínában, azóta pedig már a világ - főként Európa - több pontján is regisztráltak fertőzötteket. Németországban és az olaszoknál a külföldi sajtóinformációk szerint nem annyira fényes a helyzet, hazánkban még diagnosztizáltak senkit a vírussal. A probléma valós, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem dugja homokba a fejét a gondot illetően. Amint súlyosabbá kezdett válni a kialakult helyzet, a World Health Organization különféle tanácsokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogyan védekezhetünk a járvány ellen.

Mi a koronavírus - lábjegyzet

A koronavírusok az állatok körében gyakori víruscsoportok. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési- és ellenőrzési Központja szerint ritkán a tudósok zoonózisnak nevezik őket, ami azt takarja, hogy állatokról emberekre terjedhetnek.

A vírus általában enyhe vagy közepes mértékű felső légúti megbetegedéssel jár, mely hasonló a megfázáshoz. A koronavírus tünetei között lehet orrfolyás, köhögés, torokfájás, esetleg fejfájás vagy néha láz, amely pár napig tarthat. A gyengült immunrendszerrel rendelkezők, az idősek és a nagyon fiatalok számára előfordulhat, hogy a vírus sokkal súlyosabb légúti megbetegedést okozhat, például tüdőgyulladást vagy hörghurutot. Van egy maroknyi emberi koronavírus, mely sok esetben halálos. A közel-keleti légzőszervi szindrómát - más néven MERS vírust - először a Közel-Keleten jelentették 2012-ben. A hivatalos adatok alapján akkor a fertőzött 10 beteg közül négy halt meg.

Az a probléma, hogy nincs speciális kezelés. A tünetek nagyrészt önmaguktól megszűnnek. Az orvosok fájdalomcsillapító vagy lázcsillapító gyógyszer felírásával enyhíthetik a fájdalmakat. A szakemberek szerint a párásítás vagy a forró zuhany segíthet torokfájásnál vagy köhögésnél. Az orvosok azt javasolják, hogy probléma esetén igyunk sok folyadékot, pihenjünk, amennyit csak lehetséges. Ha a tünetek rosszabbodnak és észrevesszük, hogy nem egy sima megfázásról lehet szó, azonnal forduljunk az ügyelethez.

Lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!