Lifestyle

Ezért nem vonhatják felelősségre rémes tettei miatt Putyint: Törvényt hozott saját védelmére az orosz elnök

Vajon van rá esély, hogy bármikor is számonkérjék bűneiért Vlagyimir Putyint?

KGB-ügynök

Vlagyimir Putyin a KGB kémjéből gyorsan Oroszország elnökévé vált. De hogyan történt ez pontosan? Putyin 15 évet töltött az Állambiztonsági Bizottságnál (KGB), mielőtt a politikába került volna. A Szovjetunió összeomlása után a leningrádi egyetemen vállalt munkát mentorával és barátjával, Anatolij Szobcsakkal. 1991-ben Szobcsak lett Szentpétervár polgármestere, aki Putyint tanácsadónak jelölte. A következő néhány évben Putyin felkapaszkodott az orosz politikai ranglétra csúcsára. A Britannica szerint végül bekerült az elnöki adminisztrációba és 1999-re Borisz Jelcin akkori elnök Putyint nevezte ki utódjának. Putyint 2000-ben hivatalosan is elnökké választották, 2008-ig töltötte be ezt a tisztséget. Ebben az időben az orosz elnökök csak két egymást követő, négyéves ciklusban lehettek hatalmon. Ez persze gondot jelentett Putyin tekintélyelvű uralmának, de őt ez nem tántorította el. Régi barátja és támogatója, Dmitrij Medvegyev lett később az elnök és a színfalak mögött hatalomban tartotta Putyint.

A CNN szerint Medvegyev négy évről hat évre változtatta az elnöki ciklus időtartamát, amíg hivatalban volt. Putyin 2012-ben ismét elnök lett, majd 2018-ban is újraválasztották. Az orosz törvények szerint azonban továbbra is csak két egymást követő ciklusban lehetett volna hivatalban, azonban Putyin 2020-ban úgy döntött, hogy ezt a szabályt egyszer és mindenkorra megváltoztatja. A The Guardian szerint az orosz kormány 2020 nyarán egy sor módosítást hagyott jóvá, ezek között szerepelt a két egymást követő ciklusnál több mandátumot tiltó szabály megváltoztatása. Egy másik, fontos változtatás az volt, hogy az elnökök számára mentességet biztosítanak minden olyan bűncselekményért, amelyet életük során elkövettek.
Kattints a további képekért!

Forrás: Grunge Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Egészség
Sokan nem is sejtik, de a konyhájukban ott lapul egy valódi csodaszer, melynek egészségünkre nézve olyan jótékony hatásai és tulajdonságai vannak, melyek csak kevés más fűszerről mondhatók el.
Fashion&Beauty
A L'Oreál Paris nagyköveteként is tevékenykedő amerikai színésznő egy rövid, ám annál hatásosabb videóban vállalkozott a jelképértékű cselekedetre.
Sztárok
A TV2 sztárjának a nyílt utcán kellett nagyot alakítania. Az öngyilkos jelöltet a többi autós csak kikerülte Budapesten.