Lifestyle

20 évig láncra verve élt, így reagált a puma, amikor szabadon engedték

A videó, amit már több millióan könnyeztek meg.

A láncok fogságában

A pumák vagy hegyi oroszlánok az összes vadállathoz hasonlóan nem arra teremtettek, hogy láncra verve éljenek és embereket szórakoztassanak. Mufasa mégis 20 évet töltött el így. Ez idő alatt egy perui vándorcirkuszban dolgozott, és bár nem tudni biztosan, hogyan fogták be, valószínűleg kölyökkorában szakíthatták el az anyjától a dél-amerikai vadonban, írja a sun-gazing.com.

A puma

A puma Észak-, Közép- és Dél-Amerikában élő macskaféle ragadozó. Nagysága ellenére nem tud bőgni, helyette dorombol, és ha fogságba ejtik, hátborzongató, emberszerű sikolyokat hallat. Jóval közelebbi rokonságban áll a házimacskával, mint az afrikai oroszlánnal. Több mint 50 km/h sebességgel is futhat. Testsúlyánál hétszer nehezebb zsákmányt is elejt és elhurcol; általában nagy emlősökre vadászik.

A cirkuszban két évtizedig valóban úgy kezelték, akár egy állatot. Ha nem az embereket szórakoztatta, akkor egy rozsdás teherautó hátuljában, láncra verve várta, mikor lesz újra szükség rá. Nem volt egy tiszta hely, ahova lefekhetett volna, egy koszos sarokban húzta meg magát, ahol tűzte a nap, verte az eső, tépte a szél.

A vándorcirkusz, ami befogta Mufasát, valószínűleg az utolsók egyike, amiben állatokat is alkalmaztak. Peruban ugyanis nemrég egy olyan törvényt hoztak, amely megtiltotta ezt - így akartak véget vetni annak, hogy durva, kegyetlen, embertelen körülmények között tartsák az állatokat és az utolsó leheletükig dolgoztassák őket. A törvény megszületése nagyrészt az Animal Defenders International (ADI) Los Angeles-i központú állatvédő egyesület aktív közreműködésének is köszönhető.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: youtube.com

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Lifestyle
Fashion&Beauty
Egészség
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek manapság mindenütt jelen vannak, és gyakran ezek jelentik a legolcsóbb bevásárlási lehetőségeket. De belegondoltál már valaha, hogy vajon milyen hatással lehetnek a...
Lifestyle
Hosszú távú egészségünk miatt nagyon nem mindegy, milyen élelmiszerek alkotják a mindennapi étrendünket, a nagy forróságban pedig különösen fontos, hogy tudatosan táplálkozzunk.