Különleges tanulási technikák, ha elakadtál a vizsgákban

A mostani járvány helyzet a diákoknak is sok nehézséget okoz. Az online oktatás a kisebbeknek nehéz, míg a nagyobbak a társaság hiányától, és az órák, szemináriumok közötti szórakozás és közösségi lét hiányától szenvednek. (x)

Tanulás karanténban

A középiskolai vagy főiskolai lét sokkal egyszerűbb, jobb és élvezetesebb, amikor az emberek tudnak érintkezni, eszmecserélni, elkérni egymás jegyzetét, kisegíteni a másikat a dolgozatnál. Nem is csoda, hogy a karanténban tanulás sokaknak nehézséget okoz, és elakadnak a vizsgákkal. Akár érettségire készül valaki, akár főiskolai félév zárásra, államvizsgára, vagy esetleg nyelvet tanul, szakmát, hobbit, és ezekből vizsgázna, nem árt, ha ismer pár olyan tanulási technikát melyek segíthetnek, ha az ember minden kedve és energiája elmegy.

A jó jegyzet aranyat ér

A hatékony jegyzetelésnél sokszor felmerülhet a kérdés, hogy a kézzel írott vagy a gépelt verzió hatásosabb-e. Bár gépelni gyorsabban tud az ember, mint kézzel írni, de néha mégis könnyebb a kézi jegyzetet elkészíteni. Ha például matematikai vagy kémiai egyenletet, fizikai számításokat tartalmaz a jegyzet, és nem használod magabiztosan a szövegszerkesztőt, akkor jobban jársz, ha kézzel jegyzetelsz, mert nem ütsz félre semmit.

Bizonyos helyzetekben előfordulhat, hogy nem vagy biztos abban, mik lesznek a fontos, lejegyzetelendő dolgok, ilyenkor érdemes hanganyagot rögzíteni. Utána abból kijegyzetelheted már nyugalomban a fontos információkat. Ha a hanganyagot nem teszed közzé online, csak saját felhasználásra veszed fel, akkor biztosan nem fogsz jogokat sérteni. Manapság a sok online szemináriumot már gyerekjáték rögzíteni, és sok esetben az oktató maga teszi ezt meg, utána pedig feltölti és elérhetővé teszi.

időmenedzsment módszer iskola

Az sem mindegy, hogy néz ki a jegyzeted. Könnyebben tanulsz belőle, ha esztétikusan elrendezett, nem ömlesztve van a szöveg. A tagolás elengedhetetlen az átláthatóság miatt, ezért alkalmazz bekezdéseket, vázlatpontokat, fejezeteket, címeket és alcímeket. Ha vizuális típus vagy, különböző szövegkiemelőkkel akár alá is húzhatod a lényeget. Így könnyebben megjegyzed majd a fontos információkat.

Az elmetérkép hasznos és kreatív

A “mind map” sokat segíthet azoknak, akik jobban inkább képekben gondolkodnak, vagy fotografikus memóriája van. Az elmetérkép hatékonysága abban rejlik, hogy nagy mennyiségű információt lehet vele összesűríteni, ráadásul az információkat nem önmagukban, hanem egymáshoz viszonyítva látjuk. Egy jól strukturált, logikusan felépített ábráról van szó, ami leginkább egy fához hasonlítható. A mind map "törzse" képezi a tananyag gerincét vagy az adott hipotézist/tézist, majd ebből ágaznak el az egyéb következtetések és bizonyítások. A "mind map" kitűnő lehet az ismeretek előhívására, a vizsgák előtti felelevenítésre, és az információk rendszerezésére is.

Paradicsomi időtöltés - a Pomodoro technika

A Pomodoro-technika egy olyan időmenedzsment-módszer, mely alkalmazható szinte bármire: tanulásra, házimunkára, kötelező tevékenységekre. Nemcsak az idő produktív kihasználásában segít, hanem olyan energiatakarékosságra is ösztönöz, amelynek köszönhetően egy igazi flow élménybe kerülhetünk és ezt meglovagolva nagy mennyiségű feladatot végezhetünk el.

A Pomodoro-technika eredményessége az egyszerűségében rejlik: egy pomodoro 25 perc koncentrációnak felel meg, amelyet 5 perc szünet követ, majd négy pomodoro szekció után egy nagyobb, 20-30 perces pihenő következhet. Lényeges, hogy ne legyen elterelő tényező, ne matassunk a telefonnal, kötelező koncentráció kell az etap során, és kizárólag a kijelölt feladatra szabad fókuszálni. Semmi multitasking! Több tanulmány bizonyította, hogy egy felnőtt ember aktívan max 20-25 percig tud egy dologra koncentrálni, éppen ezért a technika szabályai pont jókor biztosítják a monotonitást megtörő kötelező pihenőt.

pomodoro technika tipp hatékony tanuláshoz

A technikához érdemes egy mérő segédeszközt használni, ami 25 perc után jelez. Ilyen kis konyhai órák már léteznek, direkt paradicsom formát öltve is. Ennél a pontnál hangsúlyos megemlíteni, hogy vannak olyan alkotói folyamatok, amikor a közel fél óránál, némileg több időre van szükség. Természetesen lehetőség van a technika személyre szabására, hiszen mindennek ez a mozgatórugója: ha úgy érezzük, 40 perc egy ciklus, akkor 40 legyen, a lényeg, hogy mindvégig következetesen tartsd a meghatározott intervallumot!

Ha lejárt az időkeret, és megszólal a jelzés, akkor mindenképp állj meg, tegyél félre mindent, és tartsd be az 5 perces szünetet! Tedd le a tollat, hajtsd le a laptopot, állj fel, menj két kört, igyekezz felfrissülni, kicsit mással foglalkozni, vagy egyél-igyál egy keveset! A szünet ugyanolyan jelentős a technika alkalmazásánál, mint a koncentrált munkavégzés, ezt nem szabad elfelejteni. A Pomodoro-technikát tényleg érdemes részletesebben is megismerni!

Ha gyakoroljuk ezeket a technikákat, könnyedén a kedvenceinkké válnak, és sokkal egyszerűbb lesz velük a tanulás vagy a vizsgákra való felkészülés.

Fotó: Pexels /Peter Olexa/

Oldalak

Szólj hozzá Te is!