Páratlan futball kiállítás a Millenárison - Nézd meg Te is a legnagyobbak relikviáit!

Futball-lázban ég az egész kontinens, s miközben a hazai válogatott újra felrajzolta a magyar focit Európa térképére, Budapestre megérkezett a világ legnagyobb futball relikvia gyűjteménye: kiállítás, ami bemutatja régi korok és napjaink legnagyobb játékosait, legizgalmasabb pillanatait, emlékezetes tárgyait. Június 22-én indul a Gooól!, a világ futballtörténetének legátfogóbb bemutatója, benne az Aranycsapat összes elérhető relikviáival. (x)

Soha nem látott relikviák

Itthon soha nem látott, egyedülálló futball kiállítás kezdődik a Millenárison június 22-én, amely két hónapon keresztül tart. A nemzetközi labdarúgás legátfogóbb bemutatóján a foci történetének legnagyobb játékosai, legizgalmasabb pillanatai kerülnek egy helyre különböző relikviákon keresztül.

Megismerhetjük például minden idők 90 legjobb játékosát és megcsodálhatunk egy páratlan mezgyűjteményt is, mindemellett labdák, cipők és a csapatok dicsőségeit zengő eredeti kupák hirdetik a foci mindenkori dicsőségét. De a nemzetközi felhozatalban természetesen ott lesznek az ismét fénylő csillagként tündöklő magyar labdarúgás emlékei is.

Számos érdekesség

Ahogy végigmegyünk a kiállításon, újra felcsendül a Ria-Ria-Hungária, amikor meglátjuk például az 1966-os 3:1-re végződő magyar-brazil mérkőzés 25. évfordulójára Mátrai Sándornak adományozott emlékplakettet és az 1954. december 15-én lejátszott, döntetlenre végződött Chelsea-Vörös Lobogó emléktárgyát.

Ki gondolná – és ez is kiderül a kiállításon - hogy az Adidas a magyarok elleni 1954-es vb-döntőn lett igazi világcég, és 1964 óta a magyar válogatott szerelésének szállítója is. A legendás világbajnoki cipőmodell, a hozzá tartozó táskával Fritz Walter, az 54-es VB győztes német csapat kapitányának különleges ajándéka volt – ez is látható majd a Millenárison.

Igazi legendák

Itt sorjáznak a legnagyobb nevek is: Grosics, Buzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor – az azóta a BBC által is a valaha volt legjobb csapatnak kikiáltott Aranycsapat, és a hozzájuk köthető emlékek. Látható lesz például magyar olimpikonok az 1952-es, 16 magyar aranyérmet hozó helsinki olimpián viselt formaruhája si, de ezen az ötkarikás játékon nyert a nemzeti válogatottunk is, kiérdemelve Szepesi Györgytől, a legendás riportertől az Aranycsapat nevet, melynek olimpiai aranyérme, világbajnoki ezüstérme és Európa Kupa-aranyérme is megtekinthető lesz.

A Puskás Intézet jóvoltából megcsodálhatjuk a legendás Puskás 1952-es futballcipőjét és a Real Madridnál töltött éveiből származó páratlan ereklyéket, de tucatjával hirdetik majd az egyéb emlékek is a dicső múltat a hazai futball történetéből s a világ legjobb csapatainak emlékezetes pillanatairól.

Állítsd össze a saját álomcsapatod!

A Gooól! Kiállításon kipróbálhatjuk azt is, mennyire vagyunk szakértői a futballnak: egy applikáció segítségével összeállíthatjuk saját álomcsapatunkat, és egy tesztmeccsen mérhetjük fel a csapat tudását. Ha nem jól szerepel saját csapatunk, sebaj, a tv előtt oszthatjuk majd a tanácsokat Gerának, Dzsudzsáknak, Szalaynak vagy Királynak, akik már eddigi teljesítményükkel is kiérdemelnének egy fő helyet a sportág legjobbjai között a Gooól! kiállításon. Ráadásul a Football Factor jóvoltából a kiállítás jegyvásárlói között a kiállítást követően a szervezők kisorsolnak egy darab magyar válogatott mezt.

A kiállításról további iformácókat találsz az esemény Facebook-, illetve weboldalán.

Játssz velünk és nyerd meg a 3 db páros belépő egyikét a páratlan Gooól! kiállításra!

Oldalak