Tűzveszélyes lehet a testápolód, figyelmeztetnek a hatóságok

Egyetlen összetevőn múlik minden.

Tűzveszélyes krémek

Többszáz haláleset lehet kapcsolatban olyan arckrémekkel és testápolókkal, melyek tartalmazzák a paraffin nevezetű összetevőt – hívja fel a figyelmet a tűzoltóság. Ha az emberek rendszeresen használnak ilyen termékeket, és ritkábban cserélik a ruházatukat vagy ágyneműjüket, akkor a paraffin beszivároghat az anyagokba, és mivel egy könnyen éghető anyagról van szó, magas hő hatására a vegyület komoly égési sérüléseket okozhat.

A BBC korábbi kutatásából kiderült, hogy a legtöbb krémen nincs figyelmeztetés a veszély ellenére, pedig az egészségügyi és gyógyszerészeti szabályok előírják a megfelelő feltüntetést. Tavaly márciusában egy vizsgálat során 37 olyan halálesetről számoltak be Angliában, ami összefüggésbe hozható a paraffinos krémekkel. 2010 óta az ehhez hasonló ügyek száma fokozatosan nő, csak tavaly november óta például 8 további ilyen esetről készült jelentés.

Chris Bell tűzoltó azt mondta, hogy valószínűleg sokkal több paraffinos halálesetről lehet szó annál, mint amennyiről jelenleg tudnak. "Ezrek használnak ilyen termékeket, ezért sem tudjuk pontosan, mennyi balesetnek lehet köze az anyagot tartalmazó kozmetikai krémekhez, de többszáz is lehet" - jelentette ki a szakember.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Fotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!