Lifestyle

A Pentagon nukleáris fegyverekért felelős tábornoka aggódik, hogy Oroszország beveti atomfegyver-arzenálját

Jobban aggódnak, hogy Oroszország atomtámadást hajt végre, mint a hidegháború óta bármikor.

Feszültebb a helyzet, mint a hidegháború alatt

Lloyd Austin védelmi miniszter rendszeres tájékoztatást kap az orosz nukleáris fegyverek állapotáról, miután egy egész világot tartja sakkban az atomháború gondolata, amely jelenleg Oroszország felől veszélyezteti a világot. Charles Richard admirális, az amerikai stratégiai parancsnokság vezetője hetente kétszer-háromszor ad tájékoztatást - jelentette a CNN.

Az Egyesült Államok nem azonosított olyan lépéseket, amelyeket Moszkva nukleáris fegyverek bevetésére tesz, bár elemzők arra a következtetésre jutottak, hogy Oroszország az ukrajnai inváziójával kapcsolatos sorozatos kudarcok közepette taktikai vagy harctéri nukleáris fegyverekből álló arzenáljához nyúlhat.

A tisztviselők elmondták, hogy Austin és a vezérkari főnökök egyesített parancsnokságának elnöke, Mark Milley tábornok, valamint a Fehér Ház gyorsan tájékoztatást kapna, ha hirtelen fejlemények történnének. Tavaly kiderült, hogy Milley a január 6-i Capitoliumi zavargások és a potenciális nemzetbiztonsági fenyegetések közepette a Trump hivatalból való távozása előtti utolsó hetekben összehívta a legfelsőbb vezetők értekezletét az amerikai nukleáris folyamat felülvizsgálatára.

Oroszország továbbra is rakéták tömkelegét lövi célpontokra Ukrajna-szerte, lakóházakat, iskolákat és kórházakat lőve ki. William Burns CIA-igazgató egyik beszédében arra figyelmeztetett, hogy "Putyin elnök és az orosz vezetés potenciális elkeseredettségét, az eddigi katonai kudarcokat figyelembe véve, egyikünk sem veheti félvállról a taktikai nukleáris fegyverekhez vagy kis hatóerejű nukleáris fegyverekhez bevetése jelentette fenyegetést. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Oroszország felől érkező potenciális nukleáris fenyegetésre figyelmeztetett. "Nem szabad megvárnunk azt a pillanatot, amikor Oroszország úgy dönt, hogy atomfegyvereket vet be" - mondta a héten az ukrán hírmédiának. "Fel kell készülnünk erre" - tette hozzá.

John Kirby, a Pentagon sajtótitkára kedden utalt Oroszország korai, nukleáris fegyverekkel kapcsolatos megjegyzéseire, mikor Moszkva a február 24-i invázió kezdete után közölte, hogy magas készültségbe helyezte a nukleáris erőket. "Tudomásul vettük, amit Putyin az invázió első napjaiban mondott. Azt hiszem, azt is fontos hozzátenni, hogy az első napokat követően nem volt több ilyen retorika" - mondta, de kiemelte, hogy nem veszik félvállról az oroszok fenyegetéseit.

Forrás: DailyMail Fotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Vilmosnál végleg betelt a pohár öccsét, Harryt illetően, ezért a jövendőbeli uralkodó egy fontos és egyben komoly dologra szánhatja el magát.
Sztárok
Bár a különös sorozat csak két évadot élt meg, idehaza nagy sikernek örvendett, így a hazai adók többször is ismételték. De vajon hogy fest ma, sok-sok évvel a befejezés után Tru Davis, azaz Eliza...
Lifestyle
Nem, most nem a fahéjról és nem is a szódabikarbónáról van szó, létezik ugyanis egy sokkal hatásosabb csodaszer, amit a kávédba csempészhetsz, ha azt szeretnéd, hogy beinduljon szervezeted zsírégető...