Önbeteljesítő jóslatok

Mindenki hallott már róla, mindenkinek van véleménye róla, valamilyen szinten mindannyiunkkal kapcsolatban áll saját horoszkópunk és a csillagokból való jóslás. De vajon hatással van-e életünkre, az események alakulására az, hogy mennyire hiszünk benne?

Van, aki megszállottan lesi a horoszkópokat, minden csillagjegyével kapcsolatos instrukciót, tanácsot szentírásként kezel, és van, aki szerint az egész csak átverés, amivel csak több pénzt csikarnak ki a jósok képességét igénybevevők és a különböző ezo műsorok betelefonálóitól. Előfordul, hogy amit jósolnak személyesen nekünk vagy általában a csillagjegyünk birtoklóinak, nem válik valóra, mégis addig ferdítgetjük, illesztgetjük saját életünkbe, míg végül így vagy úgy, de igaznak mondható, vagy épp fordítva: Lehet, hogy a jóslat beteljesül, mégis csak a véletlen művének tulajdonítjuk. Egy-két valóra vált előrejelzés még nem garantálja, hogy onnantól fogva a látók minden szavát isszuk majd, lehet, hogy egy sem tud változtatni véleményünkön. Vannak olyanok is, akiknek még egyszer sem jött be igazán, amit jósoltak nekik, vagy olyan általános dolgokat jövendöltek meg, ami mindannyiunk életébe beilleszthető és igaz lehet, mégis nélkülözhetetlen útmutatóként olvassák, mi fog történni velük az elkövetkezendő napokban, hetekben.

Gyakrabban tapasztalhatjuk azonban, hogy aki valóban hisz a csillagjóslásban, azt állítja, hogy az esetek nagy százalékában tényleg beteljesülnek a jóslatok. A szkeptikusok persze azonnal valami turpisságot feltételeznek a számukra megmagyarázhatatlan egybeesések mögött, vagy azt mondják, hogy csak bebeszélik maguknak a jóslat és történtek közti hasonlóságokat. Akik csípőből elutasítják a jóslást, mondván, hogy humbug az egész, előítéleteik miatt általában nem is gondolkodnak el a dolgon, így előfordulhat, hogy tévednek, jelen esetben azonban lehetséges, hogy mégis van igazságalapja a véleményüknek, csak nem ugyanabban az értelmezésben. Azt mondják, csak beképzelik, ha valóra válik, amit jósolnak a csillagok, de mi van akkor, ha egy előrejelzés beteljesedése annak is köszönhető, hogy hiszünk benne? Lehetséges lenne, hogy ez is a placebo hatásán alapul, vagyis ha hiszünk benne, valóra válik? Vegyünk egy példát: A következő hétre azt jósolták a csillagok, hogy a következő héten szerencsések leszünk a munkánkban. Akik szerint a csillagok állása tényleg hatással lehet a mindennapi életünkre, és hogy miben és mikor leszünk szerencsések, akkor ő maga fogja úgy alakítani a hetét, hogy mindenben, amibe belekezd, sikerrel fog járni, mert elhiszi, hogy szerencséje lesz. Lehet, hogy nem is az a lényeg, mit jósolnak a csillagok, hanem hogy hiszünk benne, és nagyobb valószínűséggel fog valóra válni, amit épp olvasunk. A legtöbb esetben a jóslatoknak van pozitív oldala, még ha balszerencsét jósol, azért valami jó dologra akkor is számíthatunk, például a szerelemben, így azon a héten inkább a szerelemre koncentrálunk, és tényleg szerencsések leszünk benne.  

Mások inkább arra esküsznek, hogy saját maguk alakítják sorsukat, nem pedig a csillagok. Nem hisznek a heti jóslásban, így eleve kétkedve fogadnak minden asztrológiával kapcsolatos elméletet. Úgy vélekednek, hogy a magunk ura vagyunk, és mi döntjük el, hogyan alakuljon az életünk, az előbb felvázolt nézőpont pedig csak alátámasztja ezt, hiszen a horoszkóp csak azt határozza meg, mire figyeljünk, de mi irányíthatjuk, hogy a pozitív jóslatok valóban beteljesüljenek, a negatív előrejelzéseket pedig elkerüljük.

Ha a napi jóslásban nem is hisznek a szkeptikusabbak, abban viszont sokan egyetértenek, hogy csillagjegyünk igenis meghatározza a személyiségünket, ha mindennapi tevékenységünkre nincs is nagy hatással. Ki ne hallotta volna már, hogy az asztrológia tudományában kétkedő ismerősünk is időközönként gyermeki örömmel kiált fel saját horoszkópja olvasása közben, hogy „jé, ez rám is igaz!” A sok személyiségbeli hasonlóság pedig nem a véletlen műve. Persze nem mindegyik tulajdonság stimmelhet, hiszen a horoszkóp által diktált embertípuson túl saját egyéniségünk határozza meg, hogyan viselkedünk, mit szeretünk és mit nem. Nem kell ragaszkodnunk a csillagjegyünk minden tulajdonságához, az örökmozgó nyilas is lehet nyugodt természetű, vagy a csalfának mondott ikrek is ragaszkodó típus. Nem szabad, hogy a horoszkópunk miatt váljunk olyanná, amilyenek nem vagyunk, próbáljuk meg inkább a saját egyéniségünket megtalálni, és boldogan konstatálni, ha egy vérbeli xy csillagjegyű személyiségnek érezzük magunkat, de akkor is, ha már a főbb tulajdonságok illenek ránk.

Amiben a csillagokban hívők és nem hívők pedig egyaránt egyetérthetnek: Mi magunk vagyunk, akik irányítjuk az életünket, alapvetően tőlünk és nem a csillagoktól függ sorsunk alakulása, viszont hasznos útmutatásokat kaphatunk, és érdekes dolgokat tudhatunk meg saját magunkról is az asztrológia tudományából, művészetéből, aminek épp érezzük.
 

Oldalak