Lifestyle

Napi egy-két kávé lecsúszik, tejjel? Ilyen sokat ártasz ezzel a környezetedben élőknek

Sokkoló információkkal álltak elő a brit kutatók - lehet, hogy mától te is kevesebbet kávézol majd. Mutatjuk, hogy mit ihatsz helyette!

Ez az oka

Nehéz kávé nélkül indítanod a napot? Akkor erről a friss kutatásról mindenképp tudnod kell, hiszen a kávéfogyasztás az egyik - talán - legnagyobb főbenjáró bűn a környezetünkkel szemben, ráadásul egyre többet fogyasztunk belőle. Ennek az oka egyszerű: súlyarányosan nézve a kávé az egyik legkevésbé fenntartható módon előállítható élelmiszer, annyi szén-dioxidot termel, mint a sajt, szénlábnyoma pedig fele az egyik leginkább környezetszennyező élelemének, a marhahúsénak - írja a The Conversation hírportál. Világszerte évente több mint 9,5 milliárd tonna kávét termelnek, ennek kereskedelmi értéke 30,9 milliárd dollár (8,9 ezer milliárd forint). A kávé iránti globális kereslet becslések szerint 2050-re megháromszorozza a termelést, ami hatalmas nyomást jelent az erdőkre és a trópusi régió más élőhelyeire. Lapod fel galériánkat a részletekért!

Szerencsére a kávétermesztésnek léteznek környezetkímélőbb módjai is. A University College London munkatársai kiszámolták és összehasonlították a Brazíliából és Vietnamból származó, hagyományos és fenntartható módon termelt arabica kávé szénlábnyomát. Arra jutottak, hogy a kávé termesztési, szállítási és fogyasztási módjának megváltoztatásával akár 77 százalékkal is csökkenthető lehet a kávé előállításával és élvezetével járó szénkibocsátás.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: 123RF.com Forrás: MTI

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Lifestyle
Sztárok
Ördög Nóra és férje, Nánási Pál Olaszországban romantikáztak. A gyönyörű és sikeres műsorvezető nemrég tért haza a külföldi nyaralásról, de máris munkába állt, és az Audi büszke nagyköveteként...
Sztárok
Meghan Markle állítólag olyan lekezelően bánt egyik alkalmazottjával, hogy az illető nem bírta tartani magát és zokogni kezdett a hercegné feléje áradó haragja miatt.