Tévhit, hogy a környezetbarát mosószer nem tisztít! Itt a bizonyíték, a nagy összehasonlító termékteszt

Független vizsgálat igazolja, hogy környezetünk védelmében sem kell kompromisszumot kötnünk a tisztaságban. Hogyan boldogul egy organikus mosószer a vörösbor-folttal vagy a kakaóval? Valóban csak a szintetikus mosószerek bánnak el a makacs szennyeződésekkel? Ami környezettudatos, valóban gyenge hatékonyságú? – ezekre a kérdésekre kereste a választ az a nagy összehasonlító termékteszt, amelyet a Sansin megbízásából végzett el az ÉMI-TÜV SÜD piacvezető tanúsító cég. (x)

40 fokon

A Sansin megbízásából készített összehasonlító termékteszt egy átlagos, automata mosógép 40 fokos normál mosási programjának használatával vizsgálta, hogyan birkóznak meg a szintetikus és az öko-mosószerek a makacsabb foltokkal.

Többek között vérrel, tintával, olívaolajjal, vörösborral, kőolaj-származékkal és kakaóval szennyezett textileket kellett tisztítaniuk a különféle mosószereknek, úgy, hogy közben az anyag se veszítsen színtartó képességéből. A tesztet a piacvezető tanúsító cég, az ÉMI-TÜV SÜD végezte el, mindegyik tesztelt termék esetében azonos körülményeket biztosítva. Az eredményeket a mellékelt táblázat mutatja, minél magasabb az adott érték, annál jobban teljesítette folttisztító hatását az adott mosószer.

Alig van különbség

A teszt 8 kategóriájából csupán 4-ben bizonyult hatékonyabbnak a szintetikus mosószer, mégpedig a vér-, a kakaó-, a tinta- és kénszennyeződés tisztítása esetében. Szignifikáns lemaradást azonban ezekben a kategóriákban sem mutatnak az organikus, környezetkímélő mosószerek. A további 4 kategóriában, a szén-, a kőolaj-, a klór- vagy a vörösborfolt tisztításában pedig felül is múlják a szintetikus terméket.

Felmerülhet a kérdés, hogy egy átlagos háztartás mikor találkozik olyan szennyeződésekkel, mint szén, kén vagy kőolaj. Természetes formában ritkán, azonban nem kell messzebb menni a fürdőszobánknál, hogy megtaláljuk őket kozmetikai és háztartási termékeink alkotóelemeként – és tegye fel a kezét, aki még sosem fogkrémezte össze a pizsamáját a reggeli rohanásban! Az örök mumus, vörösbor által ejtett foltok pedig még a masszív vegyszereknek is feladják a leckét, ellenük talán csak nagymamáink jól bevált receptje, az ecetes olló segíthet.

A hagyományos mosószerek hátránya

A hagyományos mosószerek legnagyobb problémája, hogy számos esetben tartalmaznak környezetszennyező és egészségügyi kockázatot jelentő összetevőket, amelyek nemcsak bőrünkre, egészségünkre ártalmasak, hanem a szennyvízzel az élővilágba jutva a természetet is károsítják. Nem beszélve a csomagolásukról, ami a legtöbb esetben nem újrahasznosítható és veszélyes hulladéknak számít.

A teszteredmények azonban igazolják, hogy manapság már nem kell kompromisszumot kötnünk tisztaság és környezetvédelem között, hiszen tévhit, hogy a környezetbarát mosószer nem tisztít kellő hatékonysággal. Így, ha körültekintően választunk, nemcsak ruháink tisztaságát őrizhetjük meg, de családunk és Földünk egészségét is.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!