Ha ezt látod a telefonod képernyőjén, azonnal kapcsold ki a mobilod: veszélyben lehetnek az adataid

Van egy olyan képernyőüzenet, ami önmagában is vészjelzés: ha ilyet látsz a mobilodon, azonnal kapcsold ki, mielőtt bármi visszafordíthatatlan történik.
Amikor a telefonod nem azt mutatja, amit kellene
Nap mint nap használjuk a mobilunkat, és szinte már észre sem vesszük, hányféle értesítéssel, engedélykéréssel vagy reklámmal találkozunk a kijelzőn. Megszoktuk, hogy a képernyő néha villog, felugró ablakokat dob fel, vagy automatikusan elindít valamit, ám ezek közül nem mind ártalmatlan, egyes, látszólag hivatalosnak tűnő üzenetek mögött ugyanis valójában komoly veszélyek húzódnak meg. A csalók és hekkerek egyre ügyesebben másolják le az operációs rendszerek stílusát és nyelvezetét, így sokan beleesnek abba a csapdába, hogy ösztönösen rákattintanak valamire, ami éppenséggel az adataik ellopására vagy a készülék teljes megfertőzésére szolgál. Egy-egy ilyen megtévesztő ablak gyakran azt állítja, hogy a telefonod vírussal fertőződött és sürgősen beavatkozásra van szükség, vagy például frissítést ajánl fel – mindezt hivatalos hangnemben, sőt, néha a gyártó logójával együtt. Ezek a trükkök arra építenek, hogy pánikot keltenek, így a felhasználó nem gondolkodik, csak cselekszik. Pedig épp ilyenkor kellene a legnagyobb önfegyelmet tanúsítani, és felismerni, mikor van baj. Mert van olyan eset, amikor a legjobb döntés az, ha minden mást félretéve azonnal kikapcsolod a telefonod.


























