Lifestyle

Miért jobb a polikarbonát terasztető, mint az üveg?

Kisebb vagy nagyobb teraszok nélkül elképzelhetetlen egy családi ház.

A teraszok időjárás elleni védelme nagyrészt az azt borító tetőtől függ. Néhány évtizede szinte csak az üveg vagy tetőcseréppel fedett terasztetőket alakítottak ki az új építésű házaknál, ám azóta megszületett egy új anyag, amely tulajdonságaiban vetekszik az üveggel, sőt bizonyos értelemben felül is múlja azt. Ez pedig a polikarbonát, egy víztiszta, áttetsző, egyfajta könnyű és erős műanyag. Mivel ma már ez az egyik leggyakrabban használt anyag teraszok fedésére, érdemes közelebbről megismerni kiváló tulajdonságait.

A polikarbonát tető átlátszó és könnyű

A természetes fényt átengedi, de egy olyan tulajdonsággal kiegészítve, amivel az üvegtetők nem rendelkeznek. Ez pedig az UV réteg, amivel akár mindkét oldala is be lehet vonva. Vásárlásnál figyeljünk arra, hány év garanciát vállal a gyártó a lapokon kívül, az UV védelemre. Az üvegnél lényegesen könnyebb súlyú, ezért a polikarbonát lapokkal való munka valamivel egyszerűbb és gyorsabb.

Hő-és ütésálló

Könnyű súlya ellenére ütésálló, de a karcolásokra érzékeny. Éppen ezért a táblákon lévő védőfóliát érdemes az utolsó percig fennhagyni. Jól véd az időjárás viszontagságai ellen, hőszigetelő képességei is jónak mondhatók.

A polikarbonát kifejezetten hőálló (olvadáspontja 155 C), égésgátló. Teraszra légkamrás kivitelben is felszerelhető a polikarbonát. A légkamrás lapok súlya kisebb, hőszigetelő képessége nagyobb. A polikarbonát lemezek közül keressük a legalább 10 mm-es vastagságút, de ha a stabilitásra törekszünk, lehet akár 16 mm-es is.

Terasztetőre, különösen, ha hosszú időn át éri a tűző nap, érdemes a hővédő bevonattal rendelkező Solar vagy “tükrös” lapokat keresni. Ezek nem csak a nap sugarait verik vissza, hanem plusz légkamrával is rendelkeznek.

Egyszerű szerelhetőség

A polikarbonát könnyen vágható, fúrható, szerelhető, ragasztható, ami a légkamrás változatra is igaz. Arra azonban ügyelni kell, hogy a párazáró szalag kerüljön a lemez alsó élére, páraáteresztő szalag pedig a lemez felső élére. Ha a polikarbonát lapokat szakszerűen építjük be, ha nem spórolunk a kiegészítők megvásárlásával, akkor az új tető évtizedekig védi teraszunkat.

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Lifestyle
Sztárok
Ördög Nóra és férje, Nánási Pál Olaszországban romantikáztak. A gyönyörű és sikeres műsorvezető nemrég tért haza a külföldi nyaralásról, de máris munkába állt, és az Audi büszke nagyköveteként...
Sztárok
Meghan Markle állítólag olyan lekezelően bánt egyik alkalmazottjával, hogy az illető nem bírta tartani magát és zokogni kezdett a hercegné feléje áradó haragja miatt.