Nagy lépésre szánta el magát a McDonald's, hatalmas változás jön Magyarországon is

A McDonald's Magyarországon 800 millió forintot fordít a műanyag eszközök lecserélésére.

Végre búcsút inthetünk az egyszer használatos műanyagoknak

A magyarországi McDonald's 800 millió forintot fordít arra, hogy kivonja a rendszeréből az egyszer használatos műanyagokat – közölte az étteremlánc az MTI-vel csütörtökön.

A McDonald's azt vállalta, hogy 2021 végéig fenntartható erdőgazdálkodásból származó fa, papír, vagy rost alapanyagú eszközökkel váltja ki az egyszer használatos műanyag csomagolókat, ahol az élelmiszerbiztonsági szabályok és a technológia ezt megengedik. Ezzel évente csaknem 200 tonna műanyag tűnik el – írták.

Júniustól a műanyag szívószálakat és az evőeszközöket cserélik le fokozatosan, ez egy évre vetítve csaknem 46 millió szívószál, több mint 11 millió kanál, 2 millió villa és kés cseréjét jelenti környezetbarát anyagból készült eszközre. További több millió darabbal csökken a műanyag eszközök felhasználása azzal, hogy lecserélik az italos poharak műanyag fedőit, szeptembertől pedig a műanyag poharakat is. A váltás végeztével a csomagolások 99 százaléka megújuló, újrahasznosított, vagy fenntartható forrásból fog származni – tették hozzá.

A közlemény szerint a McDonald's globális vállalata 2019 novemberében jelentette be a hulladékcsökkentési programot az európai piacokon. Magyarországon az étteremlánc a hulladékot már több mint 20 éve szelektíven gyűjti, és csaknem 80 százalékban újrahasznosítja, ami tavaly csaknem 3,4 ezer tonnát tett ki – közölték.

A magyarországi McDonald's 94 éttermet működtet. A McDonald’s lépése összhangban van a Magyar Közlönyben ezen a héten kihirdetett jogszabállyal, amely szerint júliustól Magyarországon nem lehet forgalomba hozni többek között olyan, eddig népszerű egyszer használatos műanyag termékeket, mint a fültisztító pálcika, az evőeszközök vagy tányérok.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak