Lifestyle

Így védheted meg te is hazánk madarait: fontos szereplői a Föld egyensúlyának, nélkülük minden más lenne

Május 10-én ünnepeljük Madarak és Fák napját, amely már több, mint 100 éves múltra tekint vissza. A madarak életének figyelemmel kísérése és a védelmükben tett lépések az év minden időszakában fontosak, a hagyomány pedig remek alkalmat teremt arra, hogy még több szót és tettet szenteljünk a küldetésnek. A jeles nap alkalmából bemutatunk néhány gyakorlati tippet, amelyekkel mi is hozzájárulhatunk madaraink megóvásához.

Mindennapi madárvédelem az etetéstől a fürdetésig

A Madarak és Fák Napja Chernel István ornitológus nevéhez fűződik, a Föld Napjának testvérünnepeként tartjuk számon. Az ünnep célja a természetvédelem elmélyítése, valamint a madarak jelentőségének hangsúlyozása, előzménye a „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelme érdekében 1902-ben kötött párizsi egyezmény. Eredetileg az amerikai Madarak napja (Birds day) és Fák napja (Arbor day) szolgáltatott alapot hazai átvételéhez.

A madárvédelem nem csupán egy meggyőződésből fakadó és támogatásra irányuló tevékenység, hanem egy élményeket nyújtó program, ami remek hobbi is lehet. Felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt kikapcsolódási lehetőséget ad, mindemellett pedig jó érzéssel tölt el, hogy a kis élőlények jóllétéhez és biztonságához is hozzájárulhatunk.

A madarak itatása és fürdetése létfontosságú, főként a nyári, száraz hónapokban, és elég hozzá pár, akár otthon is fellelhető eszköz, hogy megfelelő helyszínt szolgáltassunk ehhez: ilyen a virágalátét, amelyet vízzel kell megtölteni. Célszerű nagyjából kétarasznyi szélességűt választani a kisebb testű madarak számára a biztonság érdekében. Az itató- és fürdető edényeket az év egész időszakában érdemes „üzemeltetni”, hiszen manapság már a telek is enyhébbek. Azonban hiába kellemesebbek a telek, így is előfordulhat, hogy a víz megjegesedik vagy befagy, ezért tanácsos langyos vagy meleg vízzel feltölteni az itatót. A vizet az edényekben folyamatosan cserélni kell, de a nyári hőségben, ha elpárolog, bármikor utántölthető.

A fertőtlenítés és az itatók algátlanítása szintén elengedhetetlen, hatványozottan igaz ez azokra, amelyeket több madár látogat. A kistestű madarak számára nem ajánlott hordókat, konténereket kijelölni itatásra és fürdetésre, mert ez veszélyt jelent rájuk, fontos ellenben a biztonságos rögzítés. Nagy segítség lehet a vízben elhelyezett ág vagy kő, amelyre ráállva egyensúlyozni tudnak vagy koordinálni a magasságukat. Fokozottan figyelni kell viszont arra, hogy a félig földbe süllyesztett ládák, műanyag tartók vagy vízzel teljesen feltöltött hordók semmiképpen sem alkalmasak itatónak és fürdetőnek, mivel a mélységük miatt azokba könnyen belefulladhatnak a madarak.

A madáritató említése mellett érdemes számba venni az etetést is, hiszen ezzel is segíthetünk a különböző fajoknak, de vannak alapvető szabályok, amelyeket érdemes szem előtt tartani itt is. Sok madarunk elvonul a tél beköszöntével, ugyanakkor a szomszédos, északabbra fekvő országok kedvezőtlen éghajlatú telei ide üldöznek más fajokat. Legtöbbször emberi etetés nélkül is megtalálják számításaikat és képesek átvészelni a telet, de így is etethetjük őket felelős és értő odafigyeléssel. Az etetési időszak decembertől márciusig tart, tehát a tartós fagyok beállásától azok megszűnéséig. Élelem tekintetében kis magvak, mint fekete napraforgó, gyümölcs és bogyók, -például vadszőlő, tűztövis, nyugati ostorfa- de kis mennyiségű állati zsiradék: kacsa-, liba- sertésháj is adható a madaraknak. Nagyon fontos, hogy a költési időszakban nem szabad őket etetni, hiszen a fiókák frissen keltek ki tojásaikból és még nem képesek megemészteni a magvakat, ami egyenesen halálukhoz vezethet.

Szintén nagy segítség lehet a madaraknak a porfürdő, amely abban segít, hogy a tollazatukba furakodó paraziták, kullancsok, tolltetvek, bolhák ellen védekezzenek, de akár a napfürdő is betölthet ilyen funkciót. Porfürdőt talajon készíteni a föld fellazításával, a fűcsomók kis területnyi kigyomlálásával és a nagyobb kövek, ágak eltávolításával.

Azok számára, akik speciálisan madármentésben gondolkoznak, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület több madármentő pontja adhat erre lehetőséget, amiről az MME weboldalán lehet tájékozódni, de számos más lehetőség elérhető a szervezetnél a madárvédelemhez kapcsolódóan, a fajvédelmi programokon át a Madárbarát kert programig. Ilyen többek között a madárgyűrűzés is, de a természetvédelem széles skáláján tájékozódhatunk és számos hasznos tudnivaló is megtalálható a honlapon.

Lapozz!

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Lifestyle
Sztárok
Ördög Nóra és férje, Nánási Pál Olaszországban romantikáztak. A gyönyörű és sikeres műsorvezető nemrég tért haza a külföldi nyaralásról, de máris munkába állt, és az Audi büszke nagyköveteként...
Sztárok
Meghan Markle állítólag olyan lekezelően bánt egyik alkalmazottjával, hogy az illető nem bírta tartani magát és zokogni kezdett a hercegné feléje áradó haragja miatt.