Lifestyle

A macskák rendszerhez szoktatnak és még az egészségünkre is jó hatással lehetnek

Bár a macskákról sokan úgy tartják, hogy maguknak való, főként a területhez ragaszkodó lények, aki élt már együtt saját cicával, az tudja, hogy ennél sokkal bensőségesebb kapcsolat köti össze a macskát és gazdáját.

Ráadásul a cicák nagyon is ragaszkodnak gazdájukhoz, sőt kifejezetten elvárják, hogy a közös életük a már megszokott rendszer szerint működjön napról napra.

Fontosak a rituálék

Bársonytalpú barátaink az általános hiedelemmel ellentétben igenis képesek alkalmazkodni a gazdájuk életmódjához. Noha alapvetően az éjszakai órákban is vannak aktív periódusaik, az emberrel való együttélés során feladják ezt, és szerencsés esetben szinte az egész éjszakát alvással töltik. Cserébe viszont elvárják, hogy a napirend lehetőleg kiszámítható legyen.

„Felelős és tudatos cicatartóként tudnunk kell rutinokat bevezetni és tartani a macskánk életében, hiszen számukra ez biztonságot ad. Ugyanakkor az is fontos, hogy kis lépésekben, de időnként változtassunk, szoktassuk hozzá a cicánkat ahhoz is, hogy időnként nem csak a kőbe vésett módokon történhetnek a dolgok.” - kommentálja a macskaterapeuta, Bánszky Noémi.

Itt az ideje dorombolni - Femcafe

Ezeknek a rituáléknak a két alapvető eleme az együtt töltött idő és az etetés. Az együtt töltött idő magában foglalhatja a játékot, az összebújást, vagy egyszerűen csak a közös térben tartózkodást is. Az etetés fontos rituálé a macskák számára, de egyben szociális és érzelmi tevékenység is. A macskát etető személy fontos és megbízható a macska számára. Így ez a rituálé segíthet kialakítani és fenntartani egy erős kapcsolatot a macska és gazdája között.

Ha a cica megszokta, hogy minden nap hazaérkezésed után közös játékkal kényezteted, akkor jó eséllyel egy idő után ezt az adott időpontban várni is fogja. Ha tehát valamiért később érnél haza, már türelmetlenül vár majd az ajtóban és számítani fog a megszokott közös időtöltésre is.

Hasonlóképp, ha minden alkalommal megsimogatod, amikor az ételét elé teszed, jelezve hogy nekiláthat a falatozásnak, akkor számára ez egy olyan biztos pont és fontos eleme lesz a rituálétoknak, amit érdemes mindig követni, mert kis kedvenced számít rá.

Ezt emeli ki a Whiskas is új, „Itt az idő dorombolni” kampányával, amely az etetési rituálék körüli izgalmat ünnepli. A Whiskas elkötelezett a macskatulajdonosok felelős állattartásra való nevelése és a hontalan macskák számának csökkentése mellett. Ez az elköteleződés ahhoz a célhoz illeszkedik, hogy támogassuk mind a macskák, mind a gazdáik jólétét, biztosítva, hogy minden macska megkapja a megérdemelt gondoskodást és szeretetet.

Etetési rituálé a Whiskas Tastymix táppal - Femcafe

A macskatulajdonosok általában egészségesebbek

Jó hír a cicagazdik számára: kutatások bizonyítják, hogy a macskákkal való kapcsolat pozitív hatással lehet az emberi egészségre is. A macskatulajdonosoknál kisebb a szívbetegség okozta halálozás kockázata, és gyakran kevésbé érzik magukat magányosnak. Ez annak a terápiás hatásnak lehet a következménye, amelyet a cicák az emberekre gyakorolnak. Egyes tanulmányok szerint a macskasimogatás nyugtató hatása csökkentheti a vérnyomást.

Ha tehát rendszert vinnél az életedbe és ragaszkodó társra vágysz, jó ötlet lehet egy cicát befogadnod – ráadásul még az egészségednek is jót tehetsz vele!

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Lifestyle
Lifestyle
Rengeteg bizarr dologról számolnak be azok, akik Magyarországon megpróbálják visszaváltani a műanyag palackokat. Inkább katasztrofálisan indul ez az egész, mint gördülékenyen.
Home&Design
Nincs megállás, és még több pokoli nap vár ránk sajnos az időjárás előrejelzés szerint. Nehéz meglenni klíma nélkül, de figyelnünk kell arra is, hogy ez az időszak ne dobja meg nagyon a...
Sztárok
Noha a címlapokon ma már inkább fia, Charlie Sheen szerepel, a filmtörténelem szempontjából mégis Martin Sheen alkotott maradandóbbat, hiszen olyan klasszikus alkotásokban játszott, mint az...