Luca napi mágia

A Gergely-naptár életbe lépése előtt december 13-án, Luca napján volt a leghosszabb az éjszaka, ami ideálisnak bizonyult a jövendőmondásra és a boszorkányok leleplezésére.

A Luca név a lux szóból ered, aminek eredeti jelentése fény, világosság. Állítólag a Luca nap és a karácsony között elvégzett mágikus szertartások a leghatásosabbak, így össze is gyűjtöttünk párat az ismert Luca-szék készítésen kívül.

Szerelem vonzó bűbáj
Luca napjának éjjelén gyújtsunk meg egy piros vagy rózsaszín színű gyertyát, majd gondoljunk a szeretett személyre vagy az ideális férfitípusra. Hagyjuk, hogy gyertya teljesen leégjen, közben füstöljünk tömjént. Ha leégett a gyertya feküdjünk le aludni, de arra ügyeljünk, hogy ellentétes irányban térjünk nyugovóra, mint ahogyan szoktunk.

Tudd meg jövendőbelid nevét!
Egy több száz éves hagyomány szerint december 13-án az eladósorban lévő lányok 13 pogácsát vagy gombócot készítettek, amikben 13 kis cetlit is belegyúrtak. A forró vízben főzött gombócok közül az árulta el a leendő férj nevét, amelyik először a felszínre jött. A pogácsa esetében karácsonyig minden nap meg kellett enni egyet, majd az utolsó darabban található név árulta el, hogy ki lesz a jövendőbeli.

Luca búza
Luca napján tegyél egy kevés búzamagot egy lapos tálba, majd engedd fel egy kevés vízzel és tedd meleg helyre. Régen a kemence mellett csíráztatták a búzát, mely általában épp karácsony táján zöldült ki. A jóslás eredetileg a jövő évi termés minőségét és mennyiségét jövendölte meg, ám később a zöldülő búza az ünnepi asztal éke lett. Sok helyen gyertyát is tesznek a búzába vagy egy kék szalaggal kötik át. A búza zöld színe az adventi reményeket, a lehetőségeket és a jóságot, a fény a Megváltó érkezését, a búza pedig Jézust jelképezte.

Oldalak

  • 1
  • 2