Lányból nővé - amiről nem beszélünk, pedig kellene

Döbbenetes, de Magyarországon is több ezer fiatal lány marad ki az iskolából, mert nem elérhetőek számukra az alapvető női higiénés termékek. Hiába érezzük távolinak ezt a problémát, közel van hozzánk, csak éppen a gátlások, szégyenérzet miatt többnyire rejtve marad. (x)

Elkeserítő adatok

Kamaszlányok esetében a környezet csak azt érzékeli, hogy a gyerekek hiányoznak az iskolából; többnyire igazolatlanul. Hiányzásuk egyik gyakori oka, hogy azokon a napokon nem áll módjukban az alapvető higiénés termékek használata. Menstruációs betétek, tamponok helyett régi rongyokat, papírt használnak, vagy vattát; korukból adódóan gyakran nem tudnak eleget a higiénéről, vagy nem is áll rendelkezésükre.

Hogy hány lányt érint ez Magyarországon, arra hivatalos felmérés híján csak következtetni lehet a szakemberek visszajelzéseiből, illetve az iskolalátogatási adatokból, amelyet viszont pontosan rögzítenek. Az iskolai hiányzás komoly lemaradást eredményez, sokszor a tanulmányokból való végleges kimaradás előszobája.

Szégyenérzet nélkül

A felvilágosításnak nagy szerepe van abban, hogy a pubertáskor elején a fiatal lány ne szorongóvá váljon a saját fejlődése miatt, hanem büszke, kiegyensúlyozott nővé válhasson. Ezért az Always a Magyar Vöröskereszttel közösen országos kampányt indított a menstruációs szegénység enyhítésére, amelyhez Ábel Anita, a tízéves Luca édesanyja is csatlakozott.

“Nőként és anyaként szívügyem, hogy a fiatal lányok minél kevesebb, a nemük miatti akadállyal és megkülönböztetéssel küzdjenek meg a nővé válás során. Mi, felnőtt nők jól tudjuk, hogy a kamaszkori élmények milyen kihatással lehetnek egész női mivoltunkra. Hiszek abban, hogy nyíltan kell beszélni a nőket érintő tabutémákról és megoldási lehetőségekről. Az Always és a Vöröskereszt kezdeményezése nagyszerű lépés azon az úton, hogy a rászoruló fiatal lányok és családjaik is megkaphassák a többség számára alapvető termékeket és információkat.”

Te is segíthetsz

Az Always idén kimagasló mértékben támogatja Magyarországon a Vöröskereszt munkáját: a közel 18 millió forint értékű adományt a szervezet olyan fiatal lányok segítésére fordítja, akik a legalapvetőbb higiénés termékekhez sem jutnak hozzá. Az Always nagyösszegű adományából a Vöröskereszt #lánybólnővé programja valósulhat meg idén ősszel mintegy 6 héten keresztül. A kampány során minimum negyedmilló Always betétet osztanak ki, valamint a helyzetet jól ismerő, felkészült szakemberek felvilágosító előadásokat és beszélgetéseket tartanak- a tapasztalatok szerint óriási igény van erre.

A jótékonysági programhoz most bárki egyszerű módon csatlakozhat. Aki az ország bármely Rossmann üzletében Always terméket vásárol május 6. és június 28. között, minden csomag után egy betéttel támogatja a mélyszegénységben élő lányokat. Az Always adománya révén így szeptembertől fél éven keresztül több, mint négyezer tizenéves lányt tudnak támogatni abban, hogy a kislányból nővé válás ne legyen akadálya az iskolába járásnak.

Fotók: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!