Örökbefogadási kalauz: ezekre figyeljünk, ha kutyát fogadunk örökbe

Gyakorlati tanácsok kezdő gazdiknak!

Ezekre figyeljünk oda, ha kutyát fogadunk örökbe

A járványügyi helyzet hatására egyre többen fontolják meg a kutyatartást, azonban már az első időszaktól kezdve érdemes a kedvencet tudatosan nevelni, hogy megelőzzük a problémák, köztük a szökések és szeparációs szorongás kialakulását. Vámosi-Nagy Nóra, a Hozz ki többet a kutyádból vezető oktatója megosztott néhány hasznos tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes odafigyelni a befogadást követően.

Alakítsunk ki rutint!

Egy négylábú befogadása a kutyának és a családnak is nagy esemény, és alapvetően arra kell készülni, hogy egy évtizedre szóló társ szegődik mellénk, akivel eleinte meg kell ismernünk egymást. Érdemes elsőként kialakítani egy menetrendet, ami segíti az összeszokást. Készüljünk fel, hogy a kezdeti időszakban több odafigyelésre, energiára és türelemre lesz szükségünk.

Kiskutya a gazdájával

Az állat személyiségétől függ, hogy mennyi és milyen típusú program az ideális. Ha nem fárasztjuk le, akkor elkezdi levezetni a felesleges energiáit, például megrág tárgyakat vagy egyéb károkat okoz. Tévhit, hogy a kertben élő kutyákkal kevesebbet kell foglalkozni: ők is ugyanúgy igénylik a személyes kapcsolatot, játékokat. Ha magukra maradnak, egy idő után a kert nyújtotta élmények és szagminták unalmassá válhatnak, ilyenkor a kerti négylábúak felfigyelhetnek a kerítésen túl található érdekességekre. Egy korábban gazdátlan kutya akár meg is kísérli a szökést, ha pedig pozitív tapasztalatok érik a külvilágban, hajlamos rendszeresíteni ezt a rossz szokást. Ennek elkerülése érdekében a kutyákat fizikailag, és szellemileg is foglalkoztatni kell, és az ösztöneiket is figyelembe kell venni, amelyre jó megoldás lehet a sétáltatás, a játékok és a tréningek is. Ettől függetlenül nem érdemes mindenhova magunkkal vinni, hiszen a közös időtöltés mellett számára is ugyanolyan fontos, hogy legyen olyan napszak, amikor egyedül van, pihenhet.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Lapozz!

Fotó: Julia Volk / Pexels

Oldalak