Közeleg a világvége - már megint

Valahol valaki minden korban megjósolta a világvégét. Az idei apokalipszis kijelölt dátuma vészesen közeleg, így érdemes átnéznünk, hogy eddig milyen elméletek születtek a a bolygó pusztulásával kapcsolatban.

Elmaradt a világvége
1843-ban New England adventistái az Armageddonra, azaz az utolsó csata eljövetelére vártak. William Miller, az iskolázatlan baptista ültetvényes éveken át tanulmányozta a Biblia apokaliptikus szakaszainak időrendjét, megállapítva, hogy a világ 1831-ben elpusztult. Miller megalapította az adventisták vallási közösségét s annyira meggyőzően hirdette üzenetét, hogy legalább 100.000 ember hitt neki teljes meggyőződéssel. A többször megváltoztatott dátum, a ,,sorozatban elhalasztott világvégék" ellenére is hittek neki hívei, oly annyira, hogy sokan eladták mindenüket és a jellegzetes adventista öltözékké váló fehér lepelben várták a véget.

Beteljesületlen jövendölések
A különböző európai próféták által megjelölt legjelentősebb évek az alábbiak voltak: 1367, 1525, 1689, 1694, 1730, 1826 és 1836, ám egyik évben sem történt semmi, ami a világ pusztulásához vezetett volna. Az amerikai polgárháborút követő évtizedekben például csak Észak-Amerikában legalább 100 beteljesületlen jövendölés született.

A végzetes ütközés?
A Tami-egyház 1992. október 28-ra tette a végítélet napját, amikor a krisztusi kegyelemnek köszönhetően egyedül a szekta 144.000 tagjának megmenekülését várták. Később egy londoni apáca, Sophia nővér állt elő azzal, hogy a vég 1994-ben várható, amikor egy üstökössel fog ütközni a Jupiter. Az ütközés megtörtént, ám a Föld azóta is forog tovább.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!