Túlterhelt a temetkezési ipar a koronavírus-járvány miatt

Akad olyan sírkert, ahol napi 11 gyászszertartást tartanak. Budapesten hetekig is eltarthat, míg valakit végső nyugalomra tudnak helyezni.

Nem bírják a rohamot a temetők

A koronavírus-járvány harmadik hulláma minden eddiginél nagyobb számadatokat hozott Magyarországon. A napi halálozások magas száma a temetkezésre is kihat. Az mfor.hu arról számol be, hogy a temetők manapság az egyik legveszélyeztetettebb munkahelynek számítanak, miközben van, ahol már napi 11 gyászszertartást is tartanak.

A halálozás ’békeidőben’ is hullámzó trendet mutat egy teljes éven belül, de a mostani helyzet egészen példa nélküli: mivel az első hullám miatt már tavaly elkezdődött a halálozás emelkedése, ezért a két évvel ezelőtti állapothoz érdemes mérni az idei adatokat. 2019-hez képest 40 százalékkal több temetésünk van” – mondta el a lapnak Puskás Béla, a Somogy Megyei Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója.

A Somogy megyei temetkezési vállalkozás honlapján húsz évre visszamenőleg közlik a temetések statisztikáit. Az adatokból látható, hogy idén már januárban is volt olyan nap, amikor 8.30-tól 15 óráig bezárólag 11 temetés zajlott le Kaposvár és vonzáskörzetében. Február 19-én is hasonlóan sok szertartást tartottak a kaposvári temetőkben, és a napi átlag a többi megyei temetőkben sem ment napi 5 alá. Erre a hétre pedig már most 43 temetés van betervezve a hozzájuk tartozó temetőkben.

Budapesten is befolyásolja a harmadik hullám a temetkezést.

A cikk folytatása a következő oldalon olvasható.

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2