Nagy bejelentéseket tett Gulyás Gergely: jelentős változás várható a védettségi igazolványoknál

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormány legfrissebb döntéseiről tájékoztatta a közvéleményt a csütörtöki Kormányinfón.

A Kormányinfó legfontosabb bejelentései

December 2-án déli 12 órai kezdettel tartott Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A miniszter a magyarországi járványhelyzet ismertetésével kezdte a tájékoztatót. Elmondta: 10 466 új fertőzöttet azonosítottak, és az elmúlt 24 órában 218-an haltak meg. Beszélt arról is, hogy több ezer szabad ágy van, a kapacitás ha nem is végtelen, de elégséges lesz a járvány kórházi kezeléséhez. Újfent kiemelte a harmadik oltás felvételének fontosságát (a kormány emailben fogja kérni azokat, akik fél évvel ezelőtt kapták meg a második oltást, hogy vegyék fel a harmadikat), majd ehhez kapcsolódóan két fontos járványügyi bejelentést is tett:

  • Újabb egy héttel meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet, és felkérte az operatív törzset, hogy dolgozzák ki az oltási akciónapok rendszerét országosan.
  • A kormány felkérte az operatív törzset arra is, hogy vizsgálja meg, hogyan kötődjön a védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz.

Utóbbi egyelőre csak tervezet, de a kormány feltett szándéka bevezetni, hogy a harmadik oltáshoz kössék a védettségi igazolványok érvényességét, a kérdés csak az, hogy mikortól. Az intézkedés nem lép azonnal életbe, hogy legyen idő az oltakozásra. A tárcavezető kérdésre azt mondta, ha most tippelnie kéne, januári bevezetést mondana.

Gyulás Gergely ezen kívül bejelentette, hogy a tervezettnél egy héttel korábban, december 13-án érkeznek az 5-11 évesek számára adható oltások. Ennek a korosztálynak kétmillió adag vakcinát rendeltek.

Az EU 9 hónapban szabná meg a védettségi igazolványok érvényességét, Magyarországon még ennél hamarabb is lejárhatna.

Leadfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Oldalak