Titkok, amiket a könyvtárosok nem árulnak el, pedig tudnunk kellene

Érdekes dolgok derültek ki.

Titkok könyvtára

Mint minden más szakma, úgy a könyvtárosi hivatás űzői is számos olyan információ birtokosai, amikről a laikusok nem tudnak, tudhatnak. Most azonban fellebben a fátyol - 7 olyan titkot szedtünk össze, amit a könyvtárosok nem árulnak el, pedig tisztában kellene lennünk velük.

1. Nem olvastak minden létező könyvet

A könyvtárosok szeretnek olvasni, így számtalan könyvet "elfogyasztottak" már életük során, de botorság azt hinni, hogy a világ összes kötetén átrágták magukat. Bármily meglepő, bizonyos esetekben kénytelenek olyan művet is ajánlani, amit egyáltalán nem ismernek, vagy amiről csak kritikák alapján tudják, hogy milyen.

2. Nem kizárólag azért vannak ott, hogy segítsenek a könyvek keresésében

Sokan meg vannak győződve róla, hogy a könyvtárosok csak azért ülnek a pult mögött, hogy alkalomadtán segítsen egy-egy könyv keresésében, vagy szúrósan nézzenek, ha késve vittük vissza a köteteket. A munkájuk azonban ennél jóval sokrétűbb: foglalkoznak a dokumentumok rendszerezésével, elemzésével, áttekintik a forrásokat, összegzéseket írnak, és még sorolhatnánk.

3. Van egy kérdés, amit utálnak

Az rd.com megszólaltatott egy könyvtárost, aki elmondta, hogy van egy kérdés, amit mindennél jobban utálnak, mégis mindenki felteszi nekik. Ez pedig nem más, mint a következő: A könyvtárak nem elavultak? "Elég, ha csak annyit mondok, hogy Amerikában sokkal több könyvtár van, mint McDonald's" - érvel a nő.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Gif: giphy.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!