Kipróbáltuk a Sony narancssárga mini csodafényképezőjét

A nyár vége felé egy parányi, kis csajos pénztárcára emlékeztető narancssárga fényképezőgépet kaptunk tesztelésre a Sony-tól. A gép külleme alapján a belbecsre nem sokat adtam volna, mígnem kipróbálásra nem került a parányi alumínium házas gépezet.

A Sony Cyber-shot DSC-TX30 gép kedves formájával és parányi méretével bármelyik ridikül vagy strandtáska sokat használt kellékévé válhat, én legalábbis nem tudtam megunni ezt a cuki kis fényképezőt. Mérete és súlya egy okostelefonhoz hasonlítható, míg tudásával engem teljesen meggyőzött. Szeretek fényképezni és volt már a kezemben jó pár gép is, de ez a kis csodamasina nagyon meglepett.

Az első pár kézbevételnél még esetlenül nyúltam a géphez, alig sikerült lenyitni a rejtett alumínium fedelét, és a parányi méret miatt is furcsán hatott kézbe venni. De miután túlestünk az első körökön, már komoly barátságot kötöttünk. A sok gombocska helyett egy méretes érintőképernyő bújik meg a gép hátuljában, azon keresztül lehet minden beállítást elvégezni, de természetesen lehet full automatán is fotózni.

Utólagos retusálás

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Én jobb szeretem végignézni a lehetőségeket és kipróbálni több spéci opciót is, így találtam is egy meglepő, szinte furcsa lehetőséget. Az elkészített képeket (portrékat) utólagosan „retusálni” is lehet, ami többek között a bőr kisimításából, vagy a szemek nagyobbá tételéből áll.

Az így manipulált képek eredménye minden esetben nagyon idétlen lett, így inkább más irányba próbálkoztam tovább. Felfedeztem a sokkal jobban használható panorámafotó készítési módot, ami nagyon egyszerű panoráma kép készítést tesz lehetővé; egyszerűen az exponálás után körbe kell pásztázni a kívánt területen és elkészül a kép. Ha megállunk a pásztázással, akkor ott lesz vége a képnek. Az egyszerű, de annál izgalmasabb funkció miatt meglehetősen sok panorámaképet készítettem, amit egyébként ritkán szoktam.

Vízcseppes fotók

Ehhez hasonló izgalmakat váltott ki bennem az a felismerés is, hogy 10 méterig vízálló a gép. A fürdőkádtól kezdve a Balatonon át a medencéig mindenhol megfürdettem a vízálló fényképezőgépet, hátha nekem sikerül elkészítenem az év fotóját. Azt persze (mivel nevezni sem fogok) nem sikerült, de lett egy halom jópofa buborékos, medencés, zuhanyzóból hulló vízcseppes fotóm, amiből két kép is bekerült ebbe az összeállításba. Ha valaki vizes sportot űz, vagy csak elmegy nyáron párszor strandolni/vizibiciklizni/csónakázni/evezni, akkor csodás képeket készíthet a masinával.

A gép leírása szerint a DSC-TX30 vízálló, porálló, ütésálló, fagyálló és még ki tudja, mi mindenre képes, amiket persze nem próbáltam ki, de azért megnyugtató érzés lehet a fényképezés mániásoknak egy ilyen szintű fényképezőgéppel a zsebben szaladgálni. Aki megteheti, hogy több mint százezer forintot kifizessen egy fényképezőre (és kompakt gépre vágyik), annak jó választás lehet ez a mini mindenes fotómasina.

Ajánlott fogyasztói ár:

109 990 Ft

Főbb paraméterek:

  • 10 méter mélységig vízálló, por-, fagyás-, ütés- és rázkódásálló
  • Optikai zoom: 5x
  • 23mm széles látószög
  • Felbontás: 18,2 Mpixel
  • Full HD videofelvétel
  • Kijelző: 8,3 cm-es (3,3"-es) OLED érintőképernyő
  • Fém váz

Oldalak

Szólj hozzá Te is!