Lifestyle

Kincsek után kutatva Bács-Kiskunban

A Petőfi-kedvelőknek most kötelezően ajánlott ellátogatni Bács-Kiskun vármegyébe! Hiszen a költő szülőhazájában 2023 év végéig még számos Petőfihez kapcsolódó programelem közül válogathatunk.

A költő ínycsiklandó kedvencei

Az emlékévek kapcsán több helyi étterem is előrukkolt egy-egy, Petőfi Sándor ízlésének megfelelően megálmodott menüsorral, így a kiskunfélegyházi Sirius Étteremben is megkóstolhatjuk a költő kedvenc ételeit. A megyeszékhelyen, az autentikus Kecskeméti Csárda Petőfi-menüje szintén élvezetes gasztronómiai élményt nyújt. A finom ételeket akár a Kunság-Szesz Zrt. kávélikőr különlegességével, a 33%-os Pilvax-likőrrel is leöblíthetjük, amely a kétszáz éves jubileumra készült.

Édesszájúak figyelem!

Az édességek szerelmeseire is gondoltak vármegye-szerte: Soltvadkertre látogatva a Korona Cukrászdában ne csak a méltán híres fagylaltokat próbáljátok ki! Megkóstolhatjátok a Petőfi Sándor-ihlette Pilvax szeletet. Ha pedig még elevenebb gasztro-időutazásra vágytok, Szalkszentmártonba, a Petőfi Sándor Emlékkiállításra látogatva, Petőfi egykori lakhelyén két népi játék között akár ti magatok is kipróbálhatjátok Hrúz Mária még mindig üzemelő kemencéjét, hogy egy finom langallót vagy görhönyt süssetek.

Óriások és meselabirintus Kiskőrösön

Képzeletbeli utunk következő állomása Kiskőrös, ahol kihagyhatatlan megálló a János Vitéz Látogatóközpont, valamint a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum is. A látogatóközpontban egy mesés labirintuson kell átjutnotok, miközben felelevenednek előttetek Petőfi híres elbeszélő költeményének egyes fejezetei. Az interaktív színterek között magatok is átélhetitek a fontosabb részleteket, harcolhattok az óriásokkal, őrizhetitek a nyájat Kukorica Jancsival, sőt, végül Tündérország káprázatos tájaira is eljuthattok.

Kis lak a nagy Duna mentében

1843 májusában Petőfi Sándor Pozsonyban tartózkodott, innen üzent haza a "Távolból" című versével: "Kis lak áll a nagy Duna mentében". Hosszú távollét után, keserves másfél évvel a háta mögött, 1844 húsvétján kopogtatott újra a "kis lak" ajtaján. Ezt a kopogtatást idézi föl a magyar líra egyik legszebb darabja, a "Füstbe ment terv". De hol található ez a kis szoba? És hol található a "kis lak"?

Dunavecsén áll az a ház, ahol a Petrovics család 1841 és 1845 között üzemeltette a mészárszékét, és aminek Petőfi hátat fordított még a beköltözésük évében. Dunavecse egyik látnivalója Petőfi Sándor apjának, Petrovics Istvánnak az egykori mészárszéke, amelyet 1841 és 1844 között bérelt. Az épületben jelenleg Helytörténeti Gyűjtemény üzemel, amely 1954-ben nyitotta meg kapuit.

Túra a költő tiszteletére!

A természetkedvelők sem fognak csalódni, hiszen a vármegyei önkormányzat szervezésében indított vezetett túrák lehetőséget adnak arra, hogy közelebbről megismerjük Petőfi Sándor egykori kedvenc tájait, és a lenyűgöző Kiskunsági Nemzeti Parkot. Az Alföld szívében barangolva kellemes kirándulásokon lehet végigsétálni a költő által annyira szeretett igazi magyar pusztán, és felfedezhetitek a hazai rónaság flóráját és faunáját. Lelki elvonulásra pedig nincs is tökéletesebb helyszín a pálosszentkúti kegyhelynél, amely az Alföld egyik legfontosabb búcsújáró helye.

"Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata és konzorciumi partnerei – Dunavecse Város Önkormányzata, Kiskőrös Város Önkormányzata, valamint Szalkszentmárton Község Önkormányzata a TOP-1.2.1-16-BK2 kódszámú, „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című felhívás keretében támogatott TOP-1.2.1-16-BK2-2019-00004 azonosító számú, „Petőfi kulturális-tematikus útvonal kialakítása Bács-Kiskun megyében” című projektjének megvalósítására 102.23 millió forint támogatásban részesült. A Projekt a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósul meg."

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Veled is előfordult már, hogy szinte megundorodtál a kedvenc parfümödtől a menstruációd idején?
Fashion&Beauty
Mutatjuk, hogy mit pakolj a bőröndödbe, hogy felszabadultan, de mégis stílusosan érezd magad a nyaralás alatt.
Sztárok
Alig akarjuk elhinni, de Sandra Bullock hamarosan 60 éves lesz, pedig friss fotóit elnézve simán letagadhatna minimum 15 évet. Vajon hogy csinálja?