Kihalnak a szőkék 200 év múlva?

Egy kutatás szerint a jégkorszak végén alakult ki a szőke, kék szemű Észak-Európai nőtípus a férfiak figyelemének felkeltése céljából.

Egy kutatás szerint a jégkorszak végén alakult ki a szőke, kék szemű Észak-Európai nőtípus a férfiak figyelemének felkeltése céljából.

Tíz-tizenegyezer évvel ezelőtt kizárólag sötét hajú és szemű emberek voltak a tundrákon. A kegyetlen és zord viszonyok miatt az élelemért folytatott vadászatban sok férfi odaveszett, így a nők szinte vadásztak a nemzőképes férfiakra. A párharcban kifejezetten előnyt jelentett a szőke fejszőrzet, kutatók szerint így alakulhatott ki, hogy Észak-és Kelet Európát egyik pillanatról a másikra ellepték a szőkék.
 

Az ókori Rómában rengeteget fizettek a germán rabszolganők hajából készült szőke parókákért, majd később, pedig citrom, bor és hamu keverékével ők is kiszőkítették hajukat, bár ez eleinte csak a prostituáltakra volt jellemző.
 

A reneszánsz korszakban is próbálkoztak a szőkítéssel különböző növényi anyagokkal, és a nap erejével érték el a kívánt színt.
 

Hogy sikeres, vagy szerencsétlen-e a viselője, ezzel a kérdéssel még Darwin is foglalkozott. A tudós próbálta megfejteni, hogy a hajszínnek van-e köze a párválasztásban. A Bristoli Királyi Kórházból kapott adatokkal végül Darwin nem igazán tudott mit kezdeni, a statisztika ugyanis elég ellentmondásosnak bizonyult: eszerint az akkoriban házasságban élő nők 52%-ának sötét volt a haja, és csak 15% volt szőke. Az egyedülállók közül viszont 39% volt sötét hajú, és 22% a szőke. Ennek hatására a tudós fel is adta azon elmélet bizonyítására tett kísérleteit, miszerint a szőke nők sikertelenségük miatt lassan eltűnnek a Föld színéről.

A szőkék a mai kutatókat is annyira foglalkoztatják, hogy tucatnyi csoport boncolgatja mostanában is a nagy kérdést, és szerintük is kérdőjeles a jövőjük. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint például még mindig nagyon kevesen rendelkeznek a természetes szőkeséget meghatározó génnel, így arra tippelnek, hogy nagyjából 200 év múlva tényleg eltűnnek. Az ENSZ egészségügyi szervezetének tanulmánya szintén hasonlóról számol be, mégpedig, hogy az utolsó szőke 2202-ben fog megszületni Finnországban.

 

Oldalak

Sztárok
Visszafogott, elegáns, mégis sikkes és nagyon csinos – talán ezekkel a szavakkal lehetne a leginkább jellemezni Ránija királyné meseszép kék ruháját, ami természetesen remekül állt a jordán király...
Fashion&Beauty
Elsőre úgy tűnhet, hogy Katalin hercegné kedvenc frizuráját bonyolult elkészíteni, azonban egy meglepően egyszerű praktikának köszönhetően pillanatok alatt megvalósíthatod te is – ráadásul nem is...
Lifestyle
Ha felismered az elrejtett állatot ebben az új optikai illúzióban, az azt jelenti, hogy egy született vezető vagy, különösen a munka terén.