Kigyulladhat a hűtőd, ha így pakolsz bele

Hihetetlen, de igaz: nemcsak az ételek frissessége múlik azon, hogyan rendezed el őket a hűtőben. Rossz pakolási szokásokkal akár tűzveszélyes helyzetet is teremthetsz – és sokan nem is tudnak róla.
A hűtő, ami nem hűt, hanem veszélyt rejt
A legtöbben természetesnek vesszük, hogy a hűtőszekrény a legbiztonságosabb pontja a konyhának. Hiszen folyamatosan hűt, gondoskodik az ételekről, és csupán annyit vár el tőlünk, hogy időnként megtöröljük a polcait. Pedig van egy kevésbé ismert tény: a hűtők is okozhatnak tüzet – nem is ritkán. És ami még megdöbbentőbb, hogy a legtöbb ilyen esetet nem meghibásodás, hanem a helytelen használat okozza.
A modern hűtők ugyan biztonságosabbak, mint valaha, de érzékeny gépek. A bennük működő kompresszor, ventilátor és hűtőrendszer csak akkor képes megfelelően szabályozni a hőmérsékletet, ha a levegő szabadon áramlik a belső térben. Amikor viszont túlpakoljuk a polcokat, letakarjuk a szellőzőnyílásokat vagy rossz helyre tesszük az ételeket, a hűtő „megfullad”. A motor túlterhelődik, a hő nem tud távozni, és az alkatrészek túlmelegedhetnek – ami akár tüzet is okozhat.
Sokan azt hiszik, a hűtő azért melegszik, mert „túl sokat megy”, pedig valójában a levegőáramlás hiánya miatt küzd. A hőcsere lelassul, a motor folyamatosan működik, a hő pedig nemcsak bent reked, hanem a hátoldalon is felhalmozódik. Ha ehhez még poros kondenzátor vagy szorosan a falhoz tolt készülék társul, a veszély máris valós.
A második oldalon kiderül, mely pakolási hibák vezethetnek konkrétan tűzveszélyhez – és hogyan kerülheted el őket.




























