Kényes téma? Mindent a tamponról

Kinek a nevét áldhatjuk minden hónapban? Vajon mi késztette a termék megalkotására, és hogyan jutott el odáig? A ma ismert formája előtt milyen volt? Hova fejlődünk tovább? Milyenek lesznek a jövő tamponjai?

Mint a legtöbb hasznos dolgot, a tampont ismerték már az ókorban is, bár ekkor még kicsit más formában. Az egyiptomiak és a görögök is használták, és több különböző anyagból készült; papiruszból, gézből, gyapjúból, szivacsból végül pamutból.

A mai formájára azonban sokat kellett várni. Körülbelül 4 évtizeddel a tamponok előtt már elérhetőek voltak a külsőleg használható betétek, de ez a nőknek nem volt elég. A tampon forradalmi áttörést jelentett. A feltaláló neve Dr. Earl C. Haas volt, aki 1929-ben hozta létre a már applikátorral rendelkező tampont.

Az amerikai származású úriember Denverben, Coloradoban élt, és felesége hatására kezdett kísérletezni. Egy Kaliforniában élő barátja ötletét fejlesztette tovább, aki szivacsot használt a menstruációs folyadék belülről való felszívására. Dr. Haas ugyanezt egy összecsavart pamutszalaggal oldotta meg, és hozzáadott egy fonalat, ami az eltávolítást segítette, azért, hogy a nőknek ne kelljen hozzáérni a pamuthoz. Ez forradalmi ötlet volt, ugyanis applikátor nélküli tamponokat már az 1930-as évek előtt is árultak, de ezek érthető módon kényelmetlenek voltak, és bonyolult volt a használatuk. Ilyen volt például a Fax, a Fibs, a Holly Pax vagy a Wix – ezeknek a termékeknek később applikátoros változata is lett.

Az 1930-as évek közepén a Tampax Társaság kezdte meg a tamponok tömeggyártását, miután a szabadalmi jogot megvásárolta Dr. Haas-tól Gertrude Tenderich, a társaság alapítója 32000 dollárért. Gertrude Tenderich német bevándorló volt, már a tamponok gyártása előtt is sikeres üzletasszonyként dolgozott. Az első Tampax tamponokat az otthonában gyártotta egy varrógép és Dr. Haas kompressziós gépének segítségével.

1936. július 26.-án a Tampax társaság a legelső hirdetésében ezt mondta: „Új nap köszöntött a nők életébe.” Olyan képekkel reklámozták, ahol nők lovagoltak, táncoltak, teniszeztek és napoztak, a reklám szövege pedig ez volt: „Senki nem tudja, hogy viselsz-e éppen tampont – még te sem.”
Dr. Haas, miután eladta a szabadalmi jogot, visszatért munkájához. Később megbánta, hogy eladta a jogokat, de örült találmánya sikerének. 1981-ben halt meg, 96 évesen, és egészen haláláig próbálta fejleszteni a tampont.

A tampon modernizálásában Dr. Judith Esser-Mittag nőgyógyász is közreműködött, továbbfejlesztette a már ismert változatot. Az 1940-es évek végén Dr. Carl Hahn, Mittag segítségével megkezdte az újabb változat tömeggyártását. Egy olyan gépre volt szükségük, ami nagy mennyiségben tudott gyapjú vattatekercseket gyártani. Egy ilyen mechanikus tekercselő berendezés már létezett ekkor a cigarettaiparban. Így végül a dohányiparban találták meg a mérnököt, aki megtervezte a gépet. Az o.b.-t Németországban, Wuppertal-ban gyártották először. A vállalatnak eredetileg 20-25 alkalmazottja volt, és az első évben több mint 10 millió tampont gyártott. Dr. Hahn 1974-ben eladta a céget a Johnson & Johnson-nak.

Tehát a mai tampont több mint ötven éve gyártják a legmodernebb technológia alapján. Vajon hová fejlődünk? Már lehet hallani a probiotikus tamponokról, melynek használata elősegíti az egészséges hüvelyflóra helyreállítását, és menstruáció alatt is védelmet nyújt. Skandináviából származik az ötlet, régóta kísérleteztek vele, hiszen 2000-ben mutatták be először. Elterjedt Norvégiában, Finnországban, Franciaországban, Olaszországban, és 2010 év eleje óta Magyarországon is kapható a gyógyszertárakban.

Akár hívei vagyunk a tamponnak, akár nem, el kell ismernünk, nagy teljesítmény az, hogy már több mint 80 éve fáradoznak azon a kutatók, orvosok, és gyártók, hogy megkönnyítsék nekünk a menstruáció napjait. Nyissunk bátran az új ötletek felé, hiszen ha anyáink nem tették volna, ma mi sem tartanánk itt.
 

Oldalak

Fashion&Beauty
Letícia királyné ismét fenséges szettben jelent meg a nyilvánosság előtt: VI. Fülöp spanyol király felesége gyönyörű színű ruhát választott magának, amiben még Katalin hercegnét is lekörözte.
Sztárok
A sussexi herceg egy sajtóper miatt utazott a brit fővárosba. Ha már úgyis arra járt, felvette a kapcsolatot édesapjával, III. Károllyal, a király válasza azonban minden bizonnyal hidegzuhanyként...
Lifestyle
A szakértők szerint érdemes kétszer is meggondolni, hogy kombináljuk-e ezeket a termékeket egymással a hatásosabbnak gondolt végeredmény érdekében.