Erre mindenképpen készülj fel! - Kellemetlen kérdések az állásinterjún

Milyen váratlan, zavarba ejtő kérdések fordulhatnak elő egy állásinterjún? Hogyan készüljek fel az ilyen helyzetekre? Létezik egyáltalán tökéletes válasz? Szakértőnk, Őri Júlia cikkét olvashatjátok.

Tényleg vannak kellemetlen kérdések?

Egy állásinterjú mindig kisebb-nagyobb stresszhelyzet a pályázó számára. Még a rutinos, felsővezetői pozícióba pályázó jelölteknél is tapasztalható, akkor is, ha ők sokkal profibban kezelik a stresszt.

A beszélgetés során nagyon sok téma és kérdés előjöhet, amire a kiválasztást vezető szakember kíváncsi lehet. Ugyan a fő hangsúly a szakmai területen van, de főleg egy kötetlenebb beszélgetés előhozhat olyan kérdéseket is, amik inkább a magánéletünket érintik.

A szakma írott szabályai között szerepelnek olyan területek, amit egy profi, tapasztalt szakember biztosan nem kérdez meg. Ilyen a vallás, származás, politikai nézet, nemi orientáció, a korunk, és női pályázók esetén a tervezett gyerekvállalás időpontja.

Ezek ugyanis diszkriminációra is lehetőséget adó kérdések, aminek akár jogi következményei is lehetnek. Márpedig ebbe a csapdába nem szeretnének besétálni a vállalatok.

Az is tény viszont, hogy a munkáltató szeretne tisztán látni, mielőtt alkalmazza a kiválasztott jelöltet. Egy kiválasztásban tapasztalt, rutinos szakember biztosan megtalálja a módját, hogy az alkalmazás szempontjából érzékeny területre vonatkozó információhoz hozzájusson.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!