Lifestyle

A jövőkutató, akinek eddig minden fontos jóslata bejött, elárulta, mikor érjük el a halhatatlanságot - ijesztően közeli a dátum

Ray Kurzweil meglepő prognózist tett: az informatikus-jövőkutató konkrét időpontot határozott meg arra vonatkozólag, mikor arat majd diadalt az emberiség a halál felett. Ha hinni lehet neki, hamarabb, mint eddig gondoltuk.

Nem szokása tévedni

Ray Kurzweil informatikus-jövőkutató nem szokott a levegőbe beszélni: a szakember a technológiai-civilizációs fejlődés számos jelentékeny állomását képes volt már szinte tökéletes pontossággal megjósolni. Kurweil 1990-ben megjövendölte például, hogy az új évezred hajnaláig egy gép le fogja győzni a sakkvilágbajnokot, ami még az évtized közepén be is következett; ugyanakkor előre látta például a hordozható számítógépek és az okostelefonok megjelenését-térhódítását, sőt az internet világméretű elterjedését is, tehát egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy a (fontosabb) jóslatai ne igazolódnának be elég nagy százalékban. A szakértő 2010-ben maga vizsgálta meg húsz évvel korábbi előrejelzéseit, s ekkor derült ki, hogy 147 jóslatából 115 teljesen helytállónak bizonyult, rengeteg olyan akadt, ami részben valóra vált, és csupán három (!) esetben tévedett fatálisan. Kurzweil egy közelmúltbéli interjúban azt állította, a mesterséges intelligencia 2029-ben mehet át először egy Turing-teszten, 2045-re pedig akár emberfeletti intelligencia is létrejöhet, s így megvalósulhat a szingularitás. De vajon mikor érheti el az emberiség a halhatatlanságot? Kurzweil erre is választ adott. Kíváncsi vagy rá? Galériánkban megleled a választ! Lapozz!

Kurzweil prognózisa szerint nemsokára képesek leszünk rá, hogy évente több mint egy évvel megnöveljük a várható élettartamunkat. De mikor is érkezik el ez a jelentőségteljes fordulópont? Rögtön eláruljuk ezt is, de kapaszkodj meg: a dátum közelebbi, mint gondolnád!
Kattints a további képekért!

Az OpenAI által fejlesztett ChatGPT valami egészen új szintre emelte a mesterséges intelligencia fogalmát.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Utazás
Ötszázhetven éve, 1453. május 29-én foglalta el II. (Hódító) Mehmed török szultán Konstantinápolyt, az egykor oly hatalmas Kelet-Római Birodalom fővárosát, amelyet Isztambul néven saját fővárosának...
Lifestyle
A Szűz már ismeri azt a személyt, akiből élete nagy szerelme lesz. Íme, a június előrejelzésünk!
Utazás
Egy, eredetileg a vulkánkitörések és földrengések pontos érzékelése céljából megalkotott kutatóballon detektálta a hangokat a sztratoszférában. Egyelőre még a szakemberek is tanácstalanok.