Most éppen pornóval zsarolnak az internetes csalók, ilyen hamis e-maileket küldenek

Ne dőlj be az interneten terjedő, zsaroló hangvételű leveleknek! A Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást adott ki az ügyben.

Riasztás a zsaroló levelekkel kapcsolatban

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet ismételten riasztást adott ki az interneten terjedő, magyar nyelvű, zsaroló hangvételű levelekkel kapcsolatban, azok számossága, valamint az érintett szervezetek és címzetti kör miatt – írják honlapjukon. Az elmúlt napokban ismételten megnövekedett az ilyen, úgynevezett sextortion e-mailek száma, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak. A zsaroló leveleket a spam szűrök sok esetben nem szűrik ki megfelelően, mivel azok nem tartalmaznak olyan hivatkozást, ami alapján a szűrő felismerné őket.

A levelek szövege azonos, tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amelynek segítségével az áldozat informatikai eszközéhez hozzáférést szereztek. A támadó azt is állítja az e-mailben, hogy készített egy kompromittáló videófelvételt, amelyet a felhasználó kamerájával rögzített, és a felvételen az áldozat felnőtt tartalmú oldalak látogatása közben végzett tevékenysége látható. A zsaroló felhívja a levél címzettjének figyelmét arra, hogy amennyiben a kért összegű váltságdíj nem kerül kifizetésre, abban az esetben a kompromittáló felvételt eljuttatja a címzett ismerőseinek, illetve a közösségi médiában is közzéteszi azt.

Az aktuális zsaroló levelek szövegezése a korábbiakhoz képest koherensebb, helyesírásilag jóval pontosabb, a hangnem pedig egységesen tegeződő. A mostani e-mailekben a bűnözők USD-ben kérik az általuk kiszabott váltságdíj összegét, illetve minden levélben más Bitcoin tárca került feltüntetésre, ahová a pénzt várják. A mostani esetben a levelek tárgya – Hackerek hozzáférést szereztek a készülékéhez. Ellenőrízze adatait AZONNAL! –, valamint a levelekben szereplő Bitcoin számla száma – 14xfxrzUp19ToYEEuNNTXHthEzXTRo1Rc9 – is azonos.

Az NBSZ NKI javasolja az ilyen és ehhez hasonló levelek figyelmen kívül hagyását, továbbá a fenti indikátorok beállítását a SPAM szűrőben.

A következő oldalon mutatunk egy példát a szóban forgó zsarolólevélre. Lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2