Ez az első ország, ahol mostantól ingyenesen menstruálhatnak a nők

Új törvény kötelezi az önkormányzatokat, hogy ingyen betétet és tampont juttassanak el azoknak a hölgyeknek, akik igénylik.

Nem olcsó nőnek lenni

Egy átlagos nő élete során körülbelül 450 alkalommal menstruál, egy gyors költségvetéssel pedig kiszámolhatjuk, hogy évente tamponra és/vagy intimbetétre közel 40 ezer forintot, görcsoldó-szerekre több mint 10 ezer forintit, váltásfehérneműre pedig mintegy 20 ezer forintot költünk. Számos nőjogi szervezet és egészségpolitikai szakember lobbizik azért évek óta, hogy ez az anyagi teher enyhülhessen. A kozmetikai- és gyógyszeripar szemérmetlen összegeket kíván meg a nőktől azért, hogy egészségüket nem kockáztatva, kulturált körülmények között bonyolíthassák le minden hónapban a ciklusukat, ezért már új depriváció-kategória is született, az úgynevezett menstruációs szegénység.

Világszerte nagy problémát jelent ez a méltatlan helyzet, de már van egy ország, ahol egy új intézkedés révén minden nő számára ingyenesen biztosítja az állam a menstruáció ellátásához szükséges egészségügyi termékeket.

Lapozz, a cikk folytatódik!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!