Ezen a helyen nem tudnál kitörni onnan, ahova születtél – Megdöbbentő hagyományok napjainkban

Bár az évezredes múltra visszatekintő kasztrendszert jogilag már felszámolták, Indiában mégis ez az elavult, elnyomáson alapuló társadalmi berendezkedés határozza meg a helyiek mindennapjait. Kitörni szinte lehetetlen - akik mégis megpróbálják, sokszor az életükkel fizetnek.

Egy elavult társadalmi berendezkedés fogságában

India a Föld második legnépesebb országa és egyben egyik legősibb és legsokszínűbb kultúrája. A Brit Birodalom korábbi gyarmata 1947-ben kiáltotta ki függetlenségét, három évvel később pedig köztársasággá alakult. Indiában sokan azóta várnak arra, hogy az országban valódi társadalmi változások menjenek végbe – mindhiába.

Az indiaiak életét a mai napig meghatározó kasztrendszer egy olyan, elsősorban vallási alapokon nyugvó társadalmi berendezkedés, amely örökre behatárolja az egyénnek az életben való mozgásterét – ahova születsz, örökre meghatározza, hogy kivé leszel. Az elavult, merev elmélet szerint az egyik ember nem egyenlő a másikkal, és akármit tehetünk, társadalmi besorolásunkon nem változtathatunk. Az alsóbb kasztok lényegében azért vannak, hogy szolgálják a felsőbb kasztokba tartozókat.

A sokszínű Indiában még mindig a hierarchián alapuló kasztrendszer uralkodik

Indiában a kasztrendszer négy fő kasztot, úgynevezett varnákat különböztet meg (brahminok, ksatriják, vaisják, súdrák) a kaszton kívüliektől (páriák, dalitok).

Fotó: 123rf.com

Oldalak