Lifestyle

Minek köszönhető valójában az idősek különös szaga? Ez a tudomány válasza

Valóban jellegzetes, semmi máshoz sem fogható illatuk van az idős embereknek? És ha igen, minek köszönhető a furcsa jelenség?

Hihetetlen kísérlet

A köztudatban rengeteg sztereotípia él az idős emberekkel kapcsolatban: ezek közül az egyik legismertebb, hogy az élemedett korú férfiak és nők semmi máshoz nem hasonlítható testszaggal rendelkeznek. Sokan ezt a jelenséget megmosolyogják, mások pedig csupán furcsállják, s esetleg az okait is fürkészik. Egy 2012-ben készült tanulmány aztán minden kétséget kizáróan bebizonyította, hogy "az idősek illata" nem puszta városi legenda, és nem is rosszindulatú kitaláció: tizenkét esztendővel ezelőtt a kutatók vizsgálatuk során arra kérték a különböző korcsoportokba tartozó résztvevőket, hogy öt éjszakán át pólóban aludjanak, méghozzá az izzadság felszívására alkalmas hónaljpárnával - írja az IFLScience. A betéteket ezt követően feldarabolták, majd üvegekbe rakták, melyekből a 20 és 30 év közötti "szerencsés" önkéntesek aztán nagyokat szippantottak. Nem pusztán elemezniük kellett az illatot, de a szakértők egyúttal arra kérték őket, hogy becsüljék meg a szagok tulajdonosainak korát. Elképesztő végeredmény született.

Ne maradj le a folytatásról! Lapozz tovább, a legizgalmasabb részleteket a galériában olvashatod!

A kutatás igazolta, amit a közvélemény már régóta hajtogatott: az idős embereknek tényleg van egy jellegzetes, könnyen felismerhető illatuk, csakhogy a fiatalok egész másképp viszonyulnak ehhez az aromához, mint azt korábban feltételeztük.
Kattints a további képekért!

Az egyik fontos összetevőjüket sorolta a "potenciálisan rákkeltő anyagok" közé az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatási ügynöksége.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Lifestyle
Sztárok
A közkedvelt televíziós első ízben mutatta meg a nyilvánosságnak lányunokáját, Lindát.
Utazás
A Somogy megyei Balatonkiliti határában észlelték a rengést - tudatta a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma.
Sztárok
Iszak Eszter és Gyurta Dániel február közepén jelentették be, hogy első közös gyermeküket várják, most pedig meg is érkezett a kis Mirabella, akiről édesanyja posztolt fotót az Instagramon.