Három híres uralkodónő, aki nem nyugodhatott békében – Ez történt a holttestükkel

Bár a királyok, illetve azok leszármazottjai legtöbbször a titulusukhoz méltó temetéshez jutnak, voltak a történelem során olyanok, akiknek nem adatok meg a kellő végtisztesség.

I. Erzsébet angol királynő

I. Erzsébet 1558-1603 között volt Anglia és Írország királynője. A Tudor-ház utolsó uralkodója valósággal felvirágoztatta az országot – irányítása alatt Anglia tengeri és kereskedelmi nagyhatalommá vált. I. Erzsébet 1603. március 24-én hunyt el – teste azonban még sokáig nem nyugodhatott békében.

A királynő holttestét a Richmond palotából szállították át a Whitehall palotába, de úgy tűnik, a temetést senki nem sürgette – az uralkodónő testével több mint három hétig senki nem foglalkozott. Egyes források szerint a királynő teste végül felrobbant a koporsóban, de ezt szakértők később megcáfolták.

Erzsébetet először nagyapja, VII. Henrik kriptájába temették a westminsteri apátságban, később azonban holttestét átszállították és eltemették egy olyan műemlék épület alá, amelyet annak idején a később általa kivégeztetett I. Jakab király építtetett a tiszteletére.

Fotó: pinterest

Oldalak