Áprilisban kivégzik a világ legidősebb halálraítéltjét: ezt követte el a 30 éve halálsoron élő bűnöző

A 78 éves Carl Wayne Buntiont halálra ítélték, miután 1990-ben lelőtte a 37 éves houstoni rendőrt, James Irbyt. A férfit 1991-ben ítélték el gyilkosságért, az elmúlt három évtizedet a halálsoron töltötte.

Április 21-én végzik ki

Április 15-én, pénteken egy szövetségi bíró visszautasította Buntion ügyvédeinek azon próbálkozását, hogy a kivégzést megakadályozzák, az ügyvédek arra hivatkoztak, hogy a büntetés "kegyetlen és szokatlan", ami nem állja meg a helyét, hiszen Buntiont méreginjeckióval végzik ki április 21-én. Kenneth M. Hoyt amerikai kerületi bíró azt javasolta, hogy ha Buntion ügyvédei továbbra is harcolni akarnak a döntés ellen, akkor kérjenek engedélyt a fellebbviteli bíróságtól - olvasható a Houston Chronicle című lapban.

Buntion még 1990-ben lőtte le James Irbyt, amikor a rendőr megállította azt az autót, amelyben éppen utazott. Miközben Irby a sofőrrel beszélt, Buntion - aki az anyósülésen ült - kiszállt a járműből, és egyszer fejbe, kétszer pedig hátba lőtte a rendőrt. A Mirror szerint a kerekesszékhez kötött Buntion már számos egészségügyi problémával küzd, köztük hepatitis C-vel, májzsugorral és krónikus májbetegséggel.

carl buntion kivégzés

Az ügyvédek által 2021 októberében benyújtott, majd elutasított fellebbezésben így érveltek: "Buntion egy törékeny, idős ember, aki az alapvető funkciók ellátásához speciális ellátásra szorul. Ő nem jelent fenyegetést senkire a börtönben, ha a büntetését enyhítik. A 31 év alatt, amíg börtönben volt, mindössze három fegyelmi vétségért idézték be, és az elmúlt huszonhárom évben semmilyen szabálysértést nem követett el."

Irby családja üdvözölte Buntion közelgő kivégzésének hírét, özvegye, Maura Irby így nyilatkozott a KPRC 2 csatornának: "Ma reggel tudtam meg, hogy Carl Buntiont kivégzik. Ennek már 30 éve. Erre vártunk. Bárcsak James itt lenne, hogy lássa ezt. Jó lezárni a férjem meggyilkolásának fejezetét. Most már elfelejthetjük ezt az egészet."

Forrás: LADBible Fotó: GettyImages

Oldalak