Hagyományos ételek diétásan? Lehetséges!
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy manapság egyre könnyebb egészséges életmódot élni: számos diéta és táplálkozási forma áll rendelkezésünkre, amik közül jóval egyszerűbb megtalálni a saját szájízünk szerint valót. De mi van akkor, ha nem akarunk lemondani klasszikus, jól megszokott ételekről, viszont mégis fogyni vágyunk? Van megoldás, olvass tovább!
A diétás ételek is lehetnek finomak!
Az, hogy a diéta egy szenvedés, a kalóriaszegényebb ételek pedig rossz ízűek, az egyik legnagyobb tévhit. Természetesen szükséges némi kreativitás és nyitottság, de egy kis utánajárással rendkívül finom és tápláló ételeket lehet választani úgy, hogy az támogassa életmódváltással kapcsolatos céljainkat, de ne kelljen búcsút inteni a finom falatoknak sem.
Hagyományos ízek kedvelőinek
Első ránézésre a diéta a legnagyobb kihívást azok számára jelentheti, akik a hagyományos, magyaros ízekért rajonganak - tészták, kenyérfélék, tartalmas, zsíros húsételek, fűszerek, sütemények. Az a jó hírünk, hogy mindenre van ínycsiklandozó alternatíva!
Főzelékek
Kezdjük a főzelékekkel - ki ne tudna enni bármikor egy isteni borsó-, burgonya vagy zöldbabfőzeléket? Ezeket hagyományosan rántással készítjük és valamilyen gyorsan felszívódó szénhidráttal (fehér kenyér) és/ vagy zsíros feltéttel (pörkölt) tálaljuk. Nagyon apró módosításokkal - liszt helyett joghurttal sűrítve, sertés helyett csirkepörkölttel kiegészítve - egy olyan alacsony kalóriájú ételt kapunk, ami hibátlanul hozza a kedvelt ízeket.
Levesek
Aztán jönnek a levesek: csipetkés, nokedlis, húsos verziókat szokhattunk meg gyerekkorunkban, így érthető módon, most is ezek a legfinomabbak. Az összakalóriát itt is egyszerűen, akár kész formában megvásárolt szénhidrátcsökkentett lisztből készült tésztákkal, zsírszegény vagy cukormentes hozzávalókkal redukálhatjuk.
Magyaros főételek: lehetséges?
Mint ahogy már említettük, még a pörköltnek is létezik diétás verziója. Ez ugyanúgy igaz a többi magyar főételre is - létezik kalóriaszegény rántotthús light burgonyapürével, “mindenmentes” túrós csusza, sőt: a székelykáposztát is el lehet készíteni csirkével és zsírszegény tejföllel. Érdemes kísérletezni!