Lifestyle

Ha ősz, akkor szüret!

Magyarország a jó borok, termékeny szőlőtermő vidékek hazája. A szüretelés több évszázados hagyományai máig élnek.

A szüret élményét legalább egyszer mindenkinek érdemes megtapasztalnia, örök emlékeket is szerezhetünk. Mind emellett a szőlőtőkékről csipegethetjük a lédús, nap érlelte szemeket, kipróbálhatjuk a szőlőtaposást, este pedig szüreti lakomán ehetjük degeszre az egész napos munkában megéhezett gyomrunkat.

Video Horányi Juli, Tóth Vera, Mihályfi Luca: Tényleg nehezebb nőként a zeneiparban?


Merre induljunk?
Ősz elején lépten-nyomon szüreti mulatságokba botlunk. Legjobban tesszük, ha valamelyik neves borvidék felé vesszük az útirányt. A vörösbor kedvelőknek ajánlott az egri, a pannonhalmi, a soproni, a szekszárdi, a pécsi, a villányi, vagy a siklósi borvidékek felé indulni. A fehérbor rajongói pedig az etyeki, a móri, a badacsonyi, a tokaji vagy a mátrai borvidékeket célozzák meg.
De ha nem szeretnénk hosszabb útra indulni egy-egy finom borért, érdemes körülnézni lakóhelyünk környékén, biztosan akad valamilyen szüreti mulatság vagy borfesztivál.

 

A szüretelés hagyományai
A szüretelés fél évezredes történetéhez szorosan kapcsolódnak különféle hagyományok. A bálok, zenés-táncos mulatságok, a borkirály-választás  - csak néhány a szürethez szorosan kapcsolódó szokás. A legfontosabb dekorációs elemek is szorosan kapcsolódnak a növényhez: a szőlőfürtök, a szüreti koszorú minden bál elmaradhatatlan dísze. A hagyományok nem is alakultak át olyannyira az idő folyamán, de a szüret időpontja igen csak eltolódott. Annak idején még október elején kezdődött az egész környék életét felbolygató esemény, manapság azonban már szeptember elején is szedik a szőlőt.

          

 

Az őshonos magyar fajták
A szüreti mulatságok hangulatát mindenképp feldobja egy kis bor. Manapság rengeteg szőlőfajtát termesztenek az országban, de jó néhány őshonos fajtával is büszkélkedhetünk, mi magyarok. A gyümölcsös zamatú kékfrankos, a fűszeres kadarka, a testes tokaji aszú szőlője, a hárslevelű és a furmint, az illatos leányka, a savas juhfark, a fűszeresen illatos cserszegi fűszeres és az üdítően friss Irsai Olivér is mind-mind magyar szőlő.

 

Szőlő másképp
A szőlőt nemcsak borkészítésre, sütésre-főzésre használják, diéták és különböző szépségipari termékek alapanyagaként is alkalmazzák. Lássuk milyen jótékony hatásai vannak az apró zöld vagy piros szemeknek! Magas víztartalma miatt méregtelenít, a benne található szőlőcukor kiváló éhségűző. A szőlő magját is sokféleképpen lehet hasznosítani, a magokból kisajtolt olaj sütésre-főzésre is alkalmas, de szépítőszerként is megállja helyét. A szőlőmagolaj rákmegelőző hatása mellett segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. A szőlőmagok magas antioxidáns tartalma segít a bőr fiatalságának megőrzésében, hiszen feszesíti és selymessé varázsolja a bőrt.

 

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
A híresség mindig készen áll a megújulásra, stíluscseréivel pedig rendre magára vonja a figyelmet. Így történt ez a Sztárban Sztár All Stars című műsor döntőjében is, ahol teljesen új hajszínnel...
Home&Design
A karácsonyi dekoráció nem csupán látvány, hanem az otthon ünnepi átalakítása is.
Lifestyle
Növényeink elrendezése nemcsak kreatív játék, hanem otthonunk hangulatát is teljesen új szintre emelheti.
Lifestyle
Rendszeresen részét képezi az étrendednek a görög joghurt? Akkor érdemes tovább olvasnod, ugyanis megtudhatod, milyen hatással van a szervezetedre, ha sűrűn fogyasztod.
Sztárok
Fejes Tamás rögtön 70 ezer forinttal kezdett a Kincsvadászokban, pedig azt se tudta, mi van a lepel alatt.
Egészség
Sokszor éppen az okozza a makacs pattanásokat, amire a legkevésbé gyanakodnánk, még akkor is, ha mindent megteszünk a szép, tiszta bőrért.