Ha ősz, akkor szüret!

Magyarország a jó borok, termékeny szőlőtermő vidékek hazája. A szüretelés több évszázados hagyományai máig élnek.

A szüret élményét legalább egyszer mindenkinek érdemes megtapasztalnia, örök emlékeket is szerezhetünk. Mind emellett a szőlőtőkékről csipegethetjük a lédús, nap érlelte szemeket, kipróbálhatjuk a szőlőtaposást, este pedig szüreti lakomán ehetjük degeszre az egész napos munkában megéhezett gyomrunkat.


Merre induljunk?
Ősz elején lépten-nyomon szüreti mulatságokba botlunk. Legjobban tesszük, ha valamelyik neves borvidék felé vesszük az útirányt. A vörösbor kedvelőknek ajánlott az egri, a pannonhalmi, a soproni, a szekszárdi, a pécsi, a villányi, vagy a siklósi borvidékek felé indulni. A fehérbor rajongói pedig az etyeki, a móri, a badacsonyi, a tokaji vagy a mátrai borvidékeket célozzák meg.
De ha nem szeretnénk hosszabb útra indulni egy-egy finom borért, érdemes körülnézni lakóhelyünk környékén, biztosan akad valamilyen szüreti mulatság vagy borfesztivál.

 

A szüretelés hagyományai
A szüretelés fél évezredes történetéhez szorosan kapcsolódnak különféle hagyományok. A bálok, zenés-táncos mulatságok, a borkirály-választás  - csak néhány a szürethez szorosan kapcsolódó szokás. A legfontosabb dekorációs elemek is szorosan kapcsolódnak a növényhez: a szőlőfürtök, a szüreti koszorú minden bál elmaradhatatlan dísze. A hagyományok nem is alakultak át olyannyira az idő folyamán, de a szüret időpontja igen csak eltolódott. Annak idején még október elején kezdődött az egész környék életét felbolygató esemény, manapság azonban már szeptember elején is szedik a szőlőt.

          

 

Az őshonos magyar fajták
A szüreti mulatságok hangulatát mindenképp feldobja egy kis bor. Manapság rengeteg szőlőfajtát termesztenek az országban, de jó néhány őshonos fajtával is büszkélkedhetünk, mi magyarok. A gyümölcsös zamatú kékfrankos, a fűszeres kadarka, a testes tokaji aszú szőlője, a hárslevelű és a furmint, az illatos leányka, a savas juhfark, a fűszeresen illatos cserszegi fűszeres és az üdítően friss Irsai Olivér is mind-mind magyar szőlő.

 

Szőlő másképp
A szőlőt nemcsak borkészítésre, sütésre-főzésre használják, diéták és különböző szépségipari termékek alapanyagaként is alkalmazzák. Lássuk milyen jótékony hatásai vannak az apró zöld vagy piros szemeknek! Magas víztartalma miatt méregtelenít, a benne található szőlőcukor kiváló éhségűző. A szőlő magját is sokféleképpen lehet hasznosítani, a magokból kisajtolt olaj sütésre-főzésre is alkalmas, de szépítőszerként is megállja helyét. A szőlőmagolaj rákmegelőző hatása mellett segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. A szőlőmagok magas antioxidáns tartalma segít a bőr fiatalságának megőrzésében, hiszen feszesíti és selymessé varázsolja a bőrt.

 

Oldalak

Home&Design
Ahogy beköszönt a tavasz és közeledik a húsvét, sokan szeretnék otthonukat friss, vidám és ünnepi hangulatba öltöztetni. Ehhez adunk most kreatív, praktikus ötleteket!
Lifestyle
Rengetegféle hobbi közül választhatunk a mindennapok során, teljesen eltérő, hogy kinek mi válik be, mit élvez a legjobban. Létezik viszont egy hobbi, mely egyetlen forintba sem kerül, bármikor...
Fashion&Beauty
A különféle izgalmas ruhatrendek mellett idén természetesen a figyelemre méltó cipőkből sem lesz hiány.