A magyar sztárok egyik napról a másikra veszítik el a követőtáborukat a Facebook letiltásai miatt

Több mint 1 milliárd profilt törölt a közösségi oldal, és ez már a hírességek oldalain is megmutatkozik. Egyesek értetlenül állnak a történtek előtt.

Rengeteg törölt profil

A Facebook hétfőn közölte, hogy 2020 utolsó negyedévében, azaz tavaly októbertől az év végéig rekordmennyiségű, 1,3 milliárd kamuprofilt töröltek. Ez már csak azért is nagy dolog (és nagy szám), mivel ez a mennyiség közel a fele az aktív felhasználóknak, ami ugyanebben az időszakban nagyjából 2,8 milliárdra volt tehető. A felhasználói profilok mellett 12 millió bejegyzést is eltávolítottak, amik jellemzően a koronavírussal kapcsolatos problémás posztként megjelölt álhírek voltak. Az elmúlt három év során több mint száz olyan hálózatot sikerült felszámolni, amelyek szervezetten végeztek kártékony tevékenységet.

A cég bejegyzése szerint mára egy kiterjedt csapat és a mesterséges intelligencia végzi a felhasználói profilok ellenőrzését. Jelenleg 35 ezer fős moderátori csapat dolgozik a felhasználók ellenőrzésén. Mindemellett a Facebook 80 független tényellenőrző szervezetet vont be, akik alaposabban tudják megvizsgálni és ellenőrizni egy-egy virálissá vált cikk, poszt valóságtartalmát.

A Facebook akciója a magyar sztárok rajongói oldalaira is hatással lehetett. „Van valakinek ötlete, miért és hogy tűnik el 700 követő egyik pillanatról másikra?” – tette fel például Lengyel Tamás színész kedd délután a kérdést közösségi oldalán. Ehhez a poszthoz kommentelte Dombóvári István humorista, hogy ő 7000 rajongót veszített el pár óra alatt, és minden bizonnyal nem ők az egyetlenek.

Kíváncsi volt arra, hogy a környékükről mit mutat pontosan a Google műholdfelvétele, ám amit a szomszéd portáján látott, arra nem volt felkészülve. Hatalmas botrány kerekedett, olyannyira, hogy az egész környék felbolydult, majd feljelentést tettek.

Fotó és leadfotó: 123rf.com

Oldalak