Vedd észere a jeleket! 6 dolog, ami arra utal, hogy érzelmileg manipulálnak

Az érzelmi zsarolás akár ártalmatlan rossz szokásnak is tűnhet, így sokan észre sem veszik, hogy áldozattá váltak. Összegyűjtöttük a leggyakoribb jeleit és tippet is adunk arra, hogyan reagáld le az ebből adódó nehéz helyzeteket.

Ártalmatlannak tűnő szokások

Az érzelmi zsarolás gyakori velejárója a mérgező kapcsolatoknak. Az a személy, aki érzelmileg zsarol általában olyan ember, aki túlságosan is ismer minket, életünk legkényesebb, legérzékenyebb pontjaival is tisztában van, és ezeket használja fel a manipulációhoz. A befolyásolás célja bármennyire is megdöbbentően hangzik, legtöbbször a szeretet és a féltés. A zsaroló azt akarja elérni, hogy a másik fél eleget tegyen az összes kívánságának, ehhez pedig kihasználja a bizonytalanságait, a családtagokat érintve próbál hatni az érzelmeire, befolyásolja a viselkedését, sok esetben pedig odáig fajul a dolog, hogy bűntudatot, esetleg félelmet kelt a másikban, hogy azzal elérje a céljait. Mindez hosszútávon jelentős károkat okozhat, hiszen erősen rombolja az önbizalmat, az önértékelést, a zsaroló fél pedig eléri, hogy magához láncolja partnerét, így kilépni is nehéz egy ilyen kapcsolatból. Néhány figyelmeztető jel viszont segíthet felismerni a problémát.

zsarolás, jel, párkapcsolat, pszichológia, érzelmi zsarolás, manipuláció

Kíváncsi vagy a jelekre? Kattintsd végig a galériát!

1. Túlzó kérések, követelések Az érzelmi zsarolás általában egy olyan kéréssel kezdődik, amelyet, ha nem teljesítesz, agresszívabb követeléssé válik. Az indok mindig ugyanaz: csak neked akarnak jót. A valóságban viszont téged és a cselekedeteidet akarja irányítani az illető.
Kattints a további képekért!

Bár maga a film is rémisztő, még ijesztőbb, ha belegondolunk, hogy a gyilkos bohóc története nem csak kitaláció, ugyanis Stephen King egy valós sorozatgyilkosról mintázta az AZ főszereplőjét. Íme, Pennywise igaz története.

Fotó: 123rf.com

Oldalak