Érdekes tények a születésnapos Salvador Dalíról

Salvador Dalí a szürrealista alkotásmód egyik legikonikusabb alakja. A festőművész 1904. május 11-én született, így a mai napon összegyűjtöttünk pár érdekességet a különc figuráról.

A teljes neve

A híres festő teljes neve Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech volt, ám mindenki csak a rövidített verziót használta.

Gyerekkori személyiségzavar

Dalí Salvador nevű bátyja kiskorában meghalt. A későbbi festőt halott bátyja emlékére nevezték Salvadornak, ami személyiségzavarokat okozott a fiúnál, mivel úgy vélte, hogy ő elhunyt bátyja reinkarnációja.

Zsenigyerek

Dalí nagyon korán kezdett nyitni a festészet felé, ugyanis 8 évesen rendezte be első műtermét, amire a családi ház padlásán található mosókonyha szolgált.

Az első híres képe

Az ifjú Dalí egy alkalommal egy ajtóra festett cseresznyéket, majd a megfestett képre valódi cseresznyeszárat ragasztott. A fiú tehetségére már ekkor sokan felfigyeltek környezetében, de azt senki nem gondolta volna, hogy a világ leghíresebb festőinek egyike lesz.

Az alkotás folyamata

Salvador egy serpenyőt tett a földre, eléült egy székkel és kezében egy kanalat tartva a serpenyő fölött várt addig, míg az álom elnyomta. Ekkor mindig kiesett a kezéből a kanál, koppant a serpenyőn és felriadva gyorsan papírra vetette szürreális álomképeit.

Fotó: wikimedia.org

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!