5 fontos jel, hogy endometriózisod van, csak még nem tudsz róla: Azonnal kapd fel a fejed, ha ezt tapasztalod!

Ma van az endometriózis világnapja, összegyűjtöttük, hogy melyek a betegség legjellemzőbb tünetei.

Az endometriózisról dióhéjban

Az endometriózis a méhnyálkahártya – az endometrium – megjelenése és ciklussal összefüggő burjánzása a méh izomrostjai között, valamint a méhen kívül. Korunk legalattomosabb női betegségének nevezik, felismerése ugyanis világszerte átlagosan 6 év, 8 orvos, ami azt jelenti, hogy a páciens 6 évig jár különböző szakemberekhez, míg végül a valós betegségére fény derül. Hogy miért alakul ki, arról eltérőek a vélemények. Egyes szakemberek szerint a menstruáció során a menstruációs szövettörmelék a petevezetéken keresztül a hasüregbe jut vissza, ott megtapad a hashártyán és növekedésnek indul, míg mások genetikai okoknak tulajdonítják. Mutatjuk, mely tünetekről lehet felismerni.

1. A görcsök hamar kezdődnek és későn érnek véget

A menstruációs fájdalmak általában a menzesz első napján, esetleg egy-két nappal korábban kezdődnek, és viszonylag hamar el is múlnak, ám akinek endometriózisa van, annál hosszabbak a kínok. Akár hetekkel a vérzés előtt begörcsölhet a has, a fájdalom pedig csak a menstruáció végén szűnik kissé. Fontos tudni, hogy a gyötrelem erőssége önmagában még nem utal endometriózisra: vannak nők, akik csak kis kellemetlenségekről számoltak be, mégis diagnosztizálták náluk a betegséget.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Video Marics Peti első filmszerepének kulisszatitkai
Lifestyle
Valószínűleg te is sokszor hallottad már, milyen fontos a folyadékbevitel a nyári hőségben, de gondoltad volna, hogy az sem mindegy, milyen ételeket fogyasztasz ilyenkor?
Sztárok
A nyár végén már meg is születhet Justin és Hailey Bieber első közös gyermeke. Előbbi már jó ideje hangoztatta, hogy szeretne egy babát.
Sztárok
A TV2 még nem erősítette meg a pletykákat, de többen már elkezdték kisakkozni, hogy kik lehetnek majd a Farm VIP szereplői.