A koronavírus egy egész generáció mentális egészségére rányomja a bélyegét

Szakemberek szerint a Covid által okozott mentális egészségkárosodás egy generációig is eltarthat. Az érzelmi terhek és társadalmi változások mellett sokaknak okoz gondot az "új normálishoz" való alkalmazkodás is.

Egy generáció mentális egészsége mehet tönkre

Nagyon megugrott a pszichiáterektől és pszichológusoktól segítséget kérő emberek száma a koronavírus-járvány idején. Az Infostart számolt be cikkében arról, hogy a meglevő betegségek mellett szorongás és depresszió miatt fordulnak sokan szakemberhez. Valentine Raiteri, egy New Yorkban dolgozó pszichiáter elmondása szerint soha nem volt még ennyire elfoglalt kollégáival egyetemben, mindegyikük naptára tele van, nem vagy alig tudnak új betegeket fogadni. Raiteri sok páciense még mindig otthonról dolgozik, elszigetelődtek, elveszettnek tartják magukat.

Raiteri szerint idővel a napi társas kapcsolatok elvesztése megviseli az embereket. „A bizonytalanság és a változások hosszú időszaka egyértelműen óriási hatással van a mentális egészségre, ami miatt az emberek nagyon elszigetelődtek, nem tudják, hogyan kapcsolódjanak. Már az is nagyon szabályozó, normateremtő és valóságmegerősítő hatású, ha valaki a külvilágban nagyon lazán érintkezik idegenekkel vagy ismerősökkel” – idézi a szakembert a portál. Szerinte ha ezek a találkozások elmaradnak, a belső hangjaink erősödnek és nehezebb lesz az önszabályozás. Ennek hatása az eleve sérülékenyebbekre még nagyobb.

A koronavírus mentális hatását már számos tanulmány vizsgálta, ezek közül kiemelkedő az, amely 204 országban és régióban vizsgálta a betegség következményeit 2020-ban, majd megállapította, hogy a mentális egészség drámai mértékben romlott abban az évben. A becslések szerint 53 millióval több súlyos depressziós, és 76 millióval több szorongásos zavarral járó eset fordul elő világszerte. A nők és a fiatalabbak jobban érintettek, mint a férfiak és az idősebbek.

Lapozz a folytatásért!

Fotó: 123rf

Oldalak