Így viselkedj a céges bulin - Tuti sikered lesz

Családi nap, csapatépítő vagy céges karácsony? Nem mindegy, hogy milyen szabályokhoz tartod magad a vállalati rendezvényeken. Szakértőnk, Őri Júlia cikkét olvashatjátok.

Milyen munkahelyi rendezvények vannak?

Egy-egy vállalati kultúrát nagyban meghatároz, hogy milyen hangsúlyt fektetnek céges rendezvények megszervezésére, megtartására. Vannak cégek, ahol rendszeresen szerveznek eseményeket, akár évforduló, akár elért jelentős üzleti siker megünneplésére. Sok cégnél ez zártkörű, csak a vállalaton belül dolgozó kollégák hivatalosak erre. De sok helyen kiterjesztik a vevőkörre, beszállítói körre is, a fontos, kiemelt partnereket is meghívják, és együtt ünneplik az elért eredményeket, vagy a jövőbeli változások bejelentése ad alkalmat az együttlétre.

Magam részéről sosem kedveltem a céges dolgozóknak és családtagjaiknak szóló meghívást. Ez alól csak a családi nap a kivétel, de annak teljesen más a célja. Gondoljunk bele, jönnek a kollégák párjai, akik általában nem ismernek senkit a cégtől, elég kevés közös téma van az oldott, fesztelen beszélgetéshez, és igazából mindenki feszeng. Nincsenek meg a napi, közös sztorik, amik a közösségen belül ismertek, amikor elejtett szavakból a másik már érti, miről és kiről is beszélnek. Biztosan kedves gesztus a vállalat részéről, de több kínos hallgatást és feszengést okoz, mint ami a pozitív hozadéka lenne.

Nyilván más a helyzet, ha a vállalat meghívja a fontosabb vevőit, beszállítóit. Itt is belsős és külsős emberek vesznek részt a rendezvényen, de a közös munkakapcsolat már megkönnyíti a kötetlenebb kommunikációt. Nagyon jó lehetőség más közegben találkozni a vevőmmel, vagy beszállítómmal, akivel a munkakapcsolat révén már ismerjük egymást. Ilyen eseményem más helyzetben tudunk találkozni, beszélgetni, ismerkedni, ami pozitívan tudja befolyásolni a munkakapcsolatunkat is.

Hogyan viselkedj egy vállalati rendezvényen? A következő oldalon kiderül.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!