Barbie 62 éves lett – Tudod, mi a kapcsolat Gábor Zsazsa és a baba között?

Ma 62 éves Barbie – teljes nevén Barbara Millicent Roberts – az egyszerre imádott és támadott legendás amerikai baba, amit 1959. március 9-én mutattak be először a New York-i játékkiállításon. A valószínűtlenül hosszú lábú és karcsú derekú babát, amely lányok egész nemzedékei számára vált példaképpé, zebracsíkos fürdőruhában, lófarkas frizurával, arany karika fülbevalókkal ismerhette meg a világ. Két verzióban volt kapható: szőke és barna hajjal.

A kezdetek: egy nő mert nagyot álmodni

A baba ötlete Ruth Handlertől, egy Lengyelországból bevándorolt zsidó származású nőtől származott, akinek feltűnt, hogy a lánya nagyon szeret papírbabákat felnőtt ruhákba öltöztetni. Akkoriban a legtöbb játékbaba gyerekeket ábrázolt, ezért eleinte a férje, aki a Mattel játékvállalat egyik alapítója volt, sem támogatta a felnőtt babáról szóló elképzeléseit. Pár évvel később egy európai nyaralás során a nő felfigyelt az úgynevezett Bild Lili babára Bécsben, amit elvitt az amerikai játékgyárnak, a többi pedig már történelem. Handlernek igaza lett: a lányáról elnevezett Barbie-baba már az első évben óriási sikert aratott a kislányok körében, akik végre kiélhették az álmaikat és vágyaikat a „nagy lány”-babán. Egy Barbie-baba 1959-ben 3 dollárba került, és még abban az évben 350 ezer darab kelt el belőle.

Nagyon tud élni

Később egész élettörténetet alkottak a babának, aki egy kitalált amerikai városkában, Willowsban született. Az idők során egyre több családtagját ismerhettük meg, közülük is elsőként a barátját, Kent, aki két évvel fiatalabb nála. Bár szerelmük már évtizedekre nyúlik vissza, egyszer pár évre szakítottak – azóta szerencsére újra visszataláltak egymáshoz. Barbie eleinte hivatásos modell volt, de azóta számos más területen is kipróbálta magát: az elmúlt évtizedek során volt már színésznő, balerina, koncertzongorista és űrhajós (előbb járt a Holdon, mint bárki más), de orvosként és autóversenyzőként is "dolgozott", sőt, az elnökválasztáson is indult – eddig sikertelenül. Rengeteg házikedvence is volt már, és vezetett már kabriót, terepjárót, lakókocsit és hajót is, de rendelkezik pilótaengedéllyel és kereskedelmi repülőgépet is tud vezetni, amellett, hogy légiutas-kísérő is volt.

Igazi kaméleon

Minden kislány kedvenc játéka a korához képest egész jól tartja magát, igaz sokat változott a külseje az elmúlt több mint hatvan évben, amit befolyásolt a divat, a zene, a film, a politika és a sport. Töretlen sikerének a titka, hogy képes haladni a korral, és mindig visszatükrözi az adott idő lelkületét, így megtestesíti a különböző generációk stílusát. Hajviseletét, ruhatárát frissítették: hol szőke volt, hol barna, hol göndör, hol egyenes hajú. 1980-ban megjelent a fekete bőrű, majd a latino és ázsiai Barbie is.

Cikkünk folytatódik! A következő oldalon kiderül, mi köze van Gábor Zsazsának Barbie-hoz.

Oldalak

  • 1
  • 2