Lifestyle

Barbie 62 éves lett – Tudod, mi a kapcsolat Gábor Zsazsa és a baba között?

Ma 62 éves Barbie – teljes nevén Barbara Millicent Roberts – az egyszerre imádott és támadott legendás amerikai baba, amit 1959. március 9-én mutattak be először a New York-i játékkiállításon. A valószínűtlenül hosszú lábú és karcsú derekú babát, amely lányok egész nemzedékei számára vált példaképpé, zebracsíkos fürdőruhában, lófarkas frizurával, arany karika fülbevalókkal ismerhette meg a világ. Két verzióban volt kapható: szőke és barna hajjal.

A kezdetek: egy nő mert nagyot álmodni

A baba ötlete Ruth Handlertől, egy Lengyelországból bevándorolt zsidó származású nőtől származott, akinek feltűnt, hogy a lánya nagyon szeret papírbabákat felnőtt ruhákba öltöztetni. Akkoriban a legtöbb játékbaba gyerekeket ábrázolt, ezért eleinte a férje, aki a Mattel játékvállalat egyik alapítója volt, sem támogatta a felnőtt babáról szóló elképzeléseit. Pár évvel később egy európai nyaralás során a nő felfigyelt az úgynevezett Bild Lili babára Bécsben, amit elvitt az amerikai játékgyárnak, a többi pedig már történelem. Handlernek igaza lett: a lányáról elnevezett Barbie-baba már az első évben óriási sikert aratott a kislányok körében, akik végre kiélhették az álmaikat és vágyaikat a „nagy lány”-babán. Egy Barbie-baba 1959-ben 3 dollárba került, és még abban az évben 350 ezer darab kelt el belőle.

Nagyon tud élni

Később egész élettörténetet alkottak a babának, aki egy kitalált amerikai városkában, Willowsban született. Az idők során egyre több családtagját ismerhettük meg, közülük is elsőként a barátját, Kent, aki két évvel fiatalabb nála. Bár szerelmük már évtizedekre nyúlik vissza, egyszer pár évre szakítottak – azóta szerencsére újra visszataláltak egymáshoz. Barbie eleinte hivatásos modell volt, de azóta számos más területen is kipróbálta magát: az elmúlt évtizedek során volt már színésznő, balerina, koncertzongorista és űrhajós (előbb járt a Holdon, mint bárki más), de orvosként és autóversenyzőként is "dolgozott", sőt, az elnökválasztáson is indult – eddig sikertelenül. Rengeteg házikedvence is volt már, és vezetett már kabriót, terepjárót, lakókocsit és hajót is, de rendelkezik pilótaengedéllyel és kereskedelmi repülőgépet is tud vezetni, amellett, hogy légiutas-kísérő is volt.

Igazi kaméleon

Minden kislány kedvenc játéka a korához képest egész jól tartja magát, igaz sokat változott a külseje az elmúlt több mint hatvan évben, amit befolyásolt a divat, a zene, a film, a politika és a sport. Töretlen sikerének a titka, hogy képes haladni a korral, és mindig visszatükrözi az adott idő lelkületét, így megtestesíti a különböző generációk stílusát. Hajviseletét, ruhatárát frissítették: hol szőke volt, hol barna, hol göndör, hol egyenes hajú. 1980-ban megjelent a fekete bőrű, majd a latino és ázsiai Barbie is.

Cikkünk folytatódik! A következő oldalon kiderül, mi köze van Gábor Zsazsának Barbie-hoz.

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Három tisztán magyar hátterű piaci szereplőről van szó, mely újabban rendhagyó innovációval kísérletezget.
Sztárok
Kevesen tudják, de III. Károly brit király több szálon is kötődik Magyarországhoz, egy alkalommal pedig rendhagyó videóüzenetet is küldött nekünk, melyen az anyanyelvünkön szólt hozzánk.
Lifestyle
Mindannyian találkoztunk már a hűtőből áradó kellemetlen szaggal, ami egy igazi rémálom lehet a mindennapokban. Erre is van megoldás!