Balkezesség: áldás vagy átok?

A sok negatív nézet és sztereotípia mellett előnyei is akadnak a balkezességnek.

Mi a közös Fidel Castro-ban, Paul McCartney-ban, Oprah Winfrey-ben és Diego Maradoná-ban?
Azon kívül, hogy mindannyian világhírűek a maguk szakmájában, akad még valami: mind a négyen balkezesek. Ők pedig csak egy töredéke a hírességek azon népes táborának, akiknek a bal az ügyesebbik keze.

Hátrány és megkülönböztetés
A történelem során a különböző kultúrákban a balkezeseket számos hátrány és megkülönböztetés érte. Egyes muszlim országokban például a bal kezet a mai napig kimondottan a tisztátalan dolgokra tartják fenn, enni kizárólag a jobb kézzel szabad.

Régen a balkezeseket gyakran sutának nevezték, és nem is egy olyan kifejezést találunk, amely arra utal, hogy a bal rosszat, szerencsétlenséget jelent. A magyar nyelvben a balszerencsére, balsorsra utal, de folytathatnák még a sort: balfácán, balul üt ki, baleset…

Ezzel ellentétben a jobb szó a legtöbb európai nyelvben nem csupán a jobb kezet, hanem pozitív jelentések egész sokaságát hordozza: megfelelőt, hibátlant jelent. Pedig a balkezesek száma viszonylag jelentős, Magyarországon a felnőtt lakosság körülbelül 8-15 százalékáról mondható el. Érdekes, hogy előfordulása gyakoribb a férfiak körében, az egypetéjű ikrek esetében pedig kimondottan nagy az esély a kialakulására.

Mi okozza a balkezesség kialakulását?
Genetikai okok is kiválthatják a balkezesség kialakulását, de a szüléskor fellépő stressz is okozhatja az erre való hajlamot. Beszélhetünk szerzett balkezességről is. Amennyiben a jobb kéz komolyabb sérülést szenved, sokan egy időre kényszerből balkezessé válnak, az új szokást pedig a gyógyulás után is megtartják.
A negatív előjelek és babonák ellenére azért pozitívumokat is találunk a balkezesség kapcsán.
Az autóvezetéskor például a balkezesek ügyesebb és precízebb manőverezésre képesek. Bizonyos szakmáknál pedig kimondottan jól jöhet a dolog. Balkezes sportolók, vagy harcosok jelentős előnyre tehetnek szert, ha jobbkezes ellenfelüket meglepik a szokatlan oldal használatával.

Híres balkezesek
Ha pedig a fent említett celebek példájánál maradunk, gondoljunk csak Paul McCartney-ra, aki a világ legnépszerűbb slágereit játssza el nap mint nap, bal kézzel a gitárján. Annak idején, amikor a Beatles még csak felfutóban volt, jövendőbeli producerük elégedetten figyelte a neki zenélő húszéves Lennon-t és McCartney-t. Nem csupán számaik tetszettek neki: mosolyogva jegyezte meg, hogy a színpadon remekül mutat majd, hogy az ellentétes kezeikben fogják a gitárt.

Diego Maradonának pedig kimondottan legendássá vált a bal keze. Az argentin a világ talán leghíresebb gólját a bal kezével szerezte az 1986-os világbajnokságon. A szabályosságáról persze lehetne vitatkozni, de tény és való, hogy Argentína megnyerte a meccset az angolok ellen, később pedig a vb-t is. Maradona később nyíltan nem vallotta be, hogy a kezével juttatta a labdát a hálóba, de annyit azért megjegyzett, hogy „Isten keze” segített neki.

A balkezeseknek tehát nincs oka a csüggedésre. Az esetleges sztereotípiák ellenére elég jól együtt lehet élni vele. Az, hogy valaki a bal kezével megnyeri a vb-t, (kis túlzással persze) illetve megírja vele mindenidők legtöbbet feldolgozott zeneszámát, elég bíztató gondolat…

A galériában néhány híres balkezes képe látható
 

Oldalak