Lifestyle

A kulturális szigor következő lépcsőfoka: az afgán nőknek már a színészet is tilos

A tálibok ismét korlátozó intézkedéseket hoztak a művészet és a kultúra területén.

Hivatalosan nincsenek többé színésznők

Nem vállalhatnak színészi munkát a nők Afganisztánban. Televízióban műsorvezetőként vagy riporterként dolgozhatnak, de kötelező hidzsábot, azaz a muszlim nők által hagyományosan viselt fejkendőt viselniük – írta meg az atv.hu.

A korlátozásokat vasárnap küldte szét az afgán kormány illetékes minisztériuma a tévécsatornáknak. További tilalmak szerint nem kerülhet képernyőre olyan alkotás, amely ellentétes a saríával, az iszlám szigorúan vett törvénykezésével, vagy az afgán értékrenddel.

Ugyancsak tilos sugározni olyan filmeket, amelyek külföldi kultúra vagy hagyomány népszerűsítésével hatnának az afgán társadalomra, vagy amelyek erkölcstelenségre serkentenének. A szabályozás kitér arra is, hogy nem szabad olyan műsort sugározni, amelyben valakit megsértenek vagy megaláznak. A német dpa német hírügynökség szerint ez utóbbi kitétel annak a minapi műsornak a következményeként születhetett, amelyben egy akadémikus vitázott egy tálib szóvivővel.

Afganisztánban felettébb népszerűek a török, indiai és iráni sorozatok a nézők körében. Az ország konzervatív klerikusai viszont nem egyszer kikeltek az ilyen filmek ellen, mert felháborítónak ítélik cselekményüket, egyebek közt azt, amelyik filmben egy nő maga választhatja meg a férjét. A klérus szerint az ilyesmi rombolóan hat az afgán ifjúságra, megrontja a nemzedéket.

A tálibok korábban többek között már betiltották a zenét, korlátozták az egészségügyben dolgozó nőket, valamint a női sportokat is megszüntették.

10 kép 10 híres történelmi személyről. Mind nők voltak. Vajon te hányat ismersz fel a 10-ből?

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Katalin hercegné elragadó titkot árult el középső gyermekéről, Saroltáról. Mint kiderült, a hercegnőnek van egy hobbija, aminek bármikor, bármilyen körülmények között szívesen hódol.
Sztárok
Szeptember 28-án lett volna 100 éves Kabos László Jászai Mari-díjas színész, komikus, a nevettetés mestere, akit kis Kabosként zárt szívébe a közönség az elmúlt évtizedekben.
Fashion&Beauty
A haj egészsége nemcsak attól függ, hogy mit viszünk be a testünkbe, hanem attól is, hogy milyen gondoskodást nyújtunk hajszálainknak.