A vitatható reality sorozatok világa

Legyünk őszinték: ezeket a sorozatokat butának, semmitmondónak tartjuk, és lenézzük az embereket, akik ezeket nézik. Ennek ellenére a nézettség nem csökken. Lássuk hát milyen a kínálat a valóságshowk területén!

Élet a kamerák előtt
Magyarországon a lakosság nagy részének a Való Világ és a Big Brother jut eszébe, és ezzel együtt egy évig tündöklő, majd süllyesztőben eltűnő szereplők. Néhány ritka példát kivéve tényleg ez a helyzet, és ma már talán egy szereplőt sem tudnánk mondani a Való Világ első szériájának szereplői közül. De a "bezárunk sok embert egy házba és feladatokat adunk nekik-típusú" valóságshow csak egy fajtája az egyébként végtelen kínálattal rendelkező műfajnak, ami egyébként nem is annyira új jelenség. Már '73-ban megjelent egy 12 részes sorozat az USA-ban, amely egy átlagos amerikai család életét mutatta be. 1991-ben pedig a "Biosphere 2" című reality sorozat azt volt hivatott bebizonyítani, hogy egy modern ember is tud nomád körülmények közt élni.

'92-ben az MTV-n jelent meg a mostani Big Brother és Való Világ elődje. A csatorna saját sorozatot akart indítani, de nem volt elég pénzük színészekre, forgatókönyvírókra, ezért 7 hétköznapi embert költöztettek be egy házba. 1997-ben megjelent az első mai értelemben vett valóságshow (itt már volt nyeremény a végén), a Expedition Robinson, amelynek amerikai változata a Survivor. A show a mai napig megy az USA-ban, és már túl van a 20. évadán is. Az ezredforuló hajnalán pedig jött a - ha tetszik ha nem - nagysikerű Big Brother és Való Világ.

 

A reality-szappanopera
Napjainkban az USA-ban, a valóságshow-k szülőföldjén azok a reality-szappanoperák a népszerűek, amely legtöbb esetben egy ismert szereplő körül forog és az ő életét kíséri figyelemmel. Ilyenek az MTV saját sorozatai is, például a népszerű Laguna Beach és a The Hills, amelyekben Lauren Conrad-ot követhetjük több éven keresztül. A sorozatból két szereplő is profitálhatott egy új sorozat indításának keretében: Audrina Patridge saját nevét adta valóságshowjához, míg Whitney Port a The City főhőse lett.

Lauren egykori legjobb barátnője, Heidi Montag férjével, Spencer Pratt-tel együtt pedig mára már az amerikai bulvársajtó bohóca lett. Nevetséges viselkedésük, botrányaik és Heidi műtétjei miatt elsőszámú célpontok lettek.

 

A sor végtelen
Hasonló sorozatban játszhatott Kim Kardashian, Jessica Simpson és húga, de említhetnénk a Playboy mágnást, Hugh Hefnert is, pontosabban exbarátnőit; Holly-t, Bridget-et, és Kendra-t, akikre 5 évad során irigykedhetett a nagyközönség csillogó életvitelük miatt. De találhatunk valóságshow-t motorszerelőkről (Amerikai Hotrodok), táncosokról (So you think you can dance; America"s best dance crew), celeb rehabilitációkról (Celebrity rehab with Dr.Drew), cukrászokról (Cake Boss), stylistokról (What not to wear), menyasszonyokról (Bridezillas), divattervezőkről (Project Runway), top szakácsokról (Hell's Kitchen), mini szépségkirálynőkről (Toddlers and Tiaras), feleség/férj keresésről (The Bachelor, The Bachelorette; Farmer wants a wife), luxusszülinapokról (My sweet 16), modellekről (America's Next To Model) és természetesen a manapság oly népszerű gazdag feleségről már szinte minden városból (The Real Housewivves of Orange County; Miami; Los Angeles, New Jersey, Washington, New York, Atlanta).

Egy tanulmány szerint 12 csoportot tudunk elkülöníteni abból a szempontból, hogy mi a motivációjuk a reality sorozatok nyomonkövetése szempontjából.

Ezek közül az egyik a konfliktusok kialakulása és azok megoldása iránti érdeklődés (van, aki egyszerűren szereti a drámát), a többi közt pedig szerepel a kukkolás irátni igény, a szórakozás, a szociális nyomás és még a TV függőség is.

Egy dolgot azonban szögezzünk le: nyílván ezeket a műsorokat manipulálják, előre megírják és amíg ezzel tisztában vagyunk, és érdeklődésünk nem korlátozódik csak erre a műfajra, addig egy kis "kukkolás" nem árt.

 

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Lifestyle
Az összeköltözés egy párkapcsolat jelentős mérföldköve, amely számos változást és kihívást hozhat magával.
Fashion&Beauty
Ahogy beköszöntenek a forró nyári napok, minden nő számára elsődleges szemponttá válik az izzadás minimalizálása. Ilyenkor a feltűzött frizurák válnak a legnépszerűbbé.