A tojáshoz kapcsolódó babonák

Az új élet és a feltámadás jelképeként is ismert tojáshoz kapcsolódó hiedelmek húsvét idején még inkább a középpontba kerülnek.

Termékenység és újjászületés
A magyar hiedelemvilágban a tojás egyfajta termékenységvarázsló, mivel az újjászületés jelképe a világ teremtését és a lét keletkezését is szimbolizálja. Kínában a tojás a teljesség jelképe, Angliában a remény és az újjászületés egyik jele. A görögöknél a feltámadás, az irániaknál a teremtés, míg a szlávoknál a termékenység szimbóluma.

Rossz hírek
Persze a tojáshoz számos babona is kapcsolódik, például a leejtett, de el nem tört tojás rossz híreket sejtet, ilyenkor nem árt az elővigyázatosság. Egy régi babona szerint, ha a megevett tojás héját elégetjük, akkor a tojást tojó tyúk többé már nem lesz képes tojni.

Űzd el a betegséget és a balszerencsét!
Kína Liaoning tartományában ma napig él egy különleges szokás, miszerint az ötödik hónap ötödik napján a ház küszöbén el kell fogyasztani egy tojást napnyugta előtt, majd a héjat ki kell dobni az utcára. A hiedelem szerint ezzel a szertartással a házat megszabadítják a betegségtől és a balszerencsétől.

Sastojás a rontás ellen
Bukovinában húsvétkor az eladósorban lévő lányok egy fehér és egy pirosra színezett tojást tesznek a mosdóvizükbe; a pirosat a pirosló ajkakért, a fehéret pedig az egészségért. A babonák szerint a sárga tollú madarak tojásának elfogyasztása lázat hoz a házhoz, míg a sas tojásának elfogyasztása megvéd a boszorkányság ellen. Hazánkban régebben szokás volt az újszülöttek első fürdővízébe egy tojást ütni, hogy az szép és egészséges legyen. Lakodalmakban mai napig szokás a menyasszony alá egy tojást gurítani vagy ráléptetni az arát, hisz ezzel a termékenységet, a könnyű szülést biztosítják a babonák szerint.

Fotók: Pinterest.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!