A nyúlhoz kapcsolódó babonák

A napjainkban már közkedvelt kisállattá váló nyúl nemcsak a húsvéti időszakhoz kapcsolódó népszokások és hiedelmek egyik alanya, hisz régóta számos babona kapcsolódik a tapsifülesekhez.

A kelták tavasz hírnöke
A termékenység és újjászületés szimbólumává váló, szaporaságáról ismert állatot gyakran a húsvéti hiedelemkörhöz társítják, ahol az ártatlanság, az áldozat szerepében lett ismert. A húsvéti nyúl eredetileg a pogány kelták évszakváltó állata volt, s később Írországban a tavasz hírnökeként ismert állat a kereszténység térnyerésével vallási jelképpé vált.

A testi szerelem jelképe, a néger folklór alakja
A kelta kultúrkör mellett a germánok mondáiban is találhatunk utalásokat e jószágra, hisz a történet szerint a Nyúl eredetileg madár volt, ám az alvilág istennője, Ostara valamin megharagudva négylábúvá változtatta. A görögöknél a szépség és szerelem istennőjeként ismert Aphrodité állata volt, a rómaiaknál pedig Cupido alakjával párosították a testi szerelem jelképévé avanzsált állatot. Az afrikaiak szerint nem a róka, hanem a nyúl a legravaszabb állat, így nem meglepő, hogy népmeséikben Kalulu, a nyúlfigura mindig remek üzleteket köt. A néger folklórból eredő mesék Joel Chandler Harris amerikai író tolla nyomán láttak világot, s így ismerkedhettünk meg Rémusz bácsi történeteivel, melyekben a nyúl furfangosságával mindig legyőzi az ártó szándékú, erősebb állatokat.

A nyúl és a Hold
A maják és egyes indián törzsek szerint a nyulak a Holdról származnak, sőt ezek az állatok irányítják a szelek és vizek működését a Földön. A kínaiak népi története szerint a nyúl a Hold istenének kísérője, a halhatatlanság elixírjének őrzője, nem véletlen tehát, hogy a 12 zodiákus jegy egyike.

Rossz ómen
A zsidó tradíciók szerint a nyúl a leggyávább állat, sőt az üregi nyulat a boszorkánysággal és a sátánnal is kapcsolatba hozták. A magyar néphitben is találhatunk a nyulakról szóló történeteket, hisz a falun keresztülfutó nyúl tűzvészt jósol. Lakodalmi vagy halottas menet előtt, utazáskor a jobbról balra iszkoló nyúl nagy balszerencsét jelez. Ha mögöttünk tűnik fel egy nyúl vagy álmunkban látjuk a szőrös kisállatot az szintén rossz ómen.

Középkori terhességi teszt és talizmán
A középkor idején általánosan elfogadott nézet volt, hogy ha egy terhes asszony vizeletét itatják a nyúllal az elpusztul, így számos ,,terhességi teszt" szenvedő alanya volt a szerencsétlen állat. A nyúl lába talizmánként is használatos több kultúrában, hisz nemcsak megvéd az ártó szellemektől, termékenységet és gazdagságot hoz, de jó lapjárást is biztosít a kártyások számára. A zsebben hordott bal nyúlláb elrúgja a gonoszokat és távol tartja a sátáni lelkeket. Egy walesi hiedelem szerint, ha az újszülött testét végigdörzsölik egy nyúllábbal, akkor a gyermekre hosszú és egészséges élet vár. A kártyások mellett a színészéke is alkalmazták egy időben az aranyos állatka lábát talizmánként, sőt az autók visszapillantó-tükrén lógva állítólag a koccanásoktól, balesetektől is megvédi a sofőröket.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!