A legendás 27-esek klubja

Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin és Amy Winehouse. Koruk meghatározó zenei ikonjai. Különleges kisugárzás, önpusztítás és szenvedély – életük a halál tükrében.

A művészek közül meglehetősen sokan használnak alkoholt vagy más drogokat. Ez régóta így van, és ugyanúgy jellemző a képzőművészekre, mint a filmrendezőkre, vagy a zenészekre. Hogy mi az oka annak, hogy körükben magas az alkohol- és drogfüggők aránya, nehéz megmondani. Genetikai hajlam, gyerekkori traumák, megfelelni vágyás, szeretethiány, inspiráció, lázadás, feloldódás. Ezek mind-mind szerepet kaphatnak abban, ha egy sztár függővé válljon. Sokan már a húszas éveik közepére olyan állapotba juttatják a szervezetüket, mintha legalább hatvan évesek lennének. A pszichoaktív szerek azonban a test mellett a pszichét is károsítják.

„Élj gyorsan, szeress szenvedélyesen, halj meg fiatalon!”
Az idézet Janis Joplintól származik. Az énekesnő 1943-ban született Texasban, középosztálybeli családban. 1970-ben halt meg, holttestére egy hotelben találtak rá. Bár keringenek különböző legendák, a hivatalos jelentés szerint drogtúladagolás okozta a halálát. Mivel ugyanazon a héten többen meghaltak azok közül, akik azonos elosztótól vásárolták a szert, valószínű, hogy más volt a heroin összetétele, mint amihez hozzászokott. Száraz, erőteljes hangja mind a mai napig erőteljes érzelmeket vált ki a hallgatókból.

Ha a zene a vallásod
Jimi Hendrixnek márpedig a zene jelentett mindent. A zenetörténet legnagyobb hatású rockgitárosaként tartják számon. Egyedi játékstílusa, és különös technikája – balkezesként egy fordítva húrozott jobbkezes gitáron játszott – és nem utolsó sorban, átütő szenvedélye miatt ikonná vált. Szülei szegények voltak, és elhanyagolták gyerekeiket. Édesanyja korán meghalt. A gyerekkori hányattatások épp ezért jelentősen befolyásolták művészetét és jellemét.

Akárcsak Joplin, ő sem vetette meg a tudatmódosító szereket. A hivatalos vélemény szerint saját hányásába fulladt bele. Az esetet azzal magarázzák, hogy túl sok altatót vett be aznap este, ráadásul erre alkoholt ivott, így nem ébredt föl. Egy James „Tappy” Wright nevű, Hendrixhez közel álló férfi viszont könyvében azt állítja, Hendrixet meggyilkolták. Bár ez a verzió kétségtelenül rockosabb, mint az előző, mégis kevésbé valószínű.

A közelgő vég
Jim Morrison 1943-ban született és még nem volt 28 éves, amikor 1971-ben meghalt. A beat-korszak egyik legmeghatározóbb együttesének, a The Doorsnak a frontembereként Morrison hihetetlen népszerűségre tett szert, nem utolsó sorban a fiatal lányok körében. Életéből filmet is készítettek Val Kilmer főszereplésével. Az alkohol- és drogfüggő zenész beszámolók szerint pszichés zavarokkal is küzdött.

A konzervativizmus ellen lázadó fiatal minden alkalmat megragadott arra, hogy provokáljon. Ő is, mint Joplin és Hendrix, furcsa körülmények között halt meg. Holttestére a hivatalos verzió szerint egy párizsi lakás fürdőkádjában találtak rá. A kiérkező szakértő szerint halálát szívinfarktus okozta. Sokan azonban nem fogadják el ezt a magyarázatot, hanem arra gyanakszanak, hogy valami rejtélyesebb oka van távozásának, mint például egy megrendelt gyilkosság... Mindenesetre a teóriák nagy részében szerepel a drog, mint lehetséges ok.

Tudod, hogy nem vagyok jó
Az 1983-as születésű Amy Winehouse egyik dalának a címe ez. Vajon tényleg úgy gondolta, hogy nem jó? A londoni zenészcsaládban nevelkedő lány hamar rájött, hogy a zenén keresztül tudja kifejezni magát. Azonban emellett magánélete és megjelenése is egyre inkább a középpontba került.

Extrém frizurája, feszes és sokat láttató ruhái, no meg a testét borító számtalan tetoválás a pletykalapok állandó témájává váltak. Nemkülönben lelkiállapota és droghasználata. Winehouse a dalaiban fogalmazta meg, hogy mit gondol saját problémáiról, és az életéről. A 21. század egyik legnagyobb hatású előadója távozott. Sok kérdő- és felkiáltójelet hagyva maga után.

Oldalak